Θεοδωράκης: Θα ψηφίσουμε τη συμφωνία αν μας κρατά στην Ευρώπη – Γεννηματά: Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί το εθνικό συμφέρον

Θεοδωράκης: Θα ψηφίσουμε τη συμφωνία αν μας κρατά στην Ευρώπη – Γεννηματά: Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί το εθνικό συμφέρον

Η πορεία της διαπραγμάτευσης ήταν το θέμα συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς και της νέας προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, στις συναντήσεις που είχαν σήμερα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε αρχικά ο κ. Θεοδωράκης στις 10 το πρωί, και ακολούθησε μία ώρα αργότερα η κ. Γεννηματά.

«Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία και δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση, είναι για τη χώρα. Το κρίσιμο είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος, δηλαδή να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία, που σε έξι μήνες θα μας δώσει τα ίδια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον κ. Θεοδωράκη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, στο τέλος της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει δεξιά στο Κούγκι ή αριστερά στην ευρωπαϊκή πορεία. Και οι δύο δρόμοι είναι δύσκολοι, αλλά ο πρώτος οδηγεί στην καταστροφή».

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κινούνται με τελεσίγραφα, σημειώνοντας ότι έχουν ανάγκη την Ελλάδα, όπως και οι Έλληνες έχουν ανάγκη τη βοήθεια, ενώ συμπλήρωσε ότι «Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας, που στενεύουν απειλητικά. Να σκεφτεί την ελληνική κοινωνία που υποφέρει μέσω της συνεχούς αναβολής συμφωνίας, όχι μόνο τα δικά της παιδιά».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης στάθηκε στο «πακέτο Γιούνκερ», το οποίο, όπως είπε, έχει υπόψη του ο πρωθυπουργός, «αλλά μάλλον δεν του δίνει την ίδια προτεραιότητα που του δίνω εγώ», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε.

«Με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε διάφορα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί, όμως το Ποτάμι, από την πρώτη στιγμή, είπε ότι ακολουθεί την επιλογή που θα κάνει ο ίδιος και οι 17 βουλευτές θα ψηφίσουμε τη συμφωνία που θα φέρει ο Τσίπρας και θα έχει την υπογραφή του, αν μας κρατά στην Ευρώπη» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κρίνει την πεντασέλιδη πρόταση των εταίρων, ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε πως «οι προτάσεις που έρχονται έχουν πολλά προβλήματα», όπως είχαν και οι προηγούμενες, που μας έφεραν και πάλι εδώ, αλλά το θέμα είναι «αν μπορείς να τις βελτιώσεις, να έχεις κάτι καλύτερο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτή τη στιγμή, όπως επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «χάνουμε φίλους στην Ευρώπη και το να χάνεις φίλους είναι χειρότερο από το να κάνεις εχθρούς».

Ο κ. Θεοδωράκης τέλος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως «υπάρχουν ακόμα δύο-τρεις κινήσεις να κάνει και ελπίζει να τις κάνουν αποδεκτές οι Ευρωπαίοι φίλοι μας».

Συνάντηση με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά

tsipras-gennimata

«Αναλαμβάνεις σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου η ευθύνη βαραίνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο την κυβέρνηση, αφορά Στην πορεία της χώρας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Είναι μία κρίσιμη ώρα που απαιτεί ειλικρινή διάλογο, συνεννόηση, ένα νέο πατριωτισμό και το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνο κόμμα θα συμβάλει στη συνεννόηση» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η κυρία Γεννηματά, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία που θα εξασφαλίζει θετική προοπτική για τη χώρα.

Η ίδια τόνισε πως η καθυστέρηση εξεύρεση λύσης κοστίζει και πως ενδεχόμενη ρήξη με τους δανειστές θα είναι καταστροφική, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί στην απομόνωση και τη φτωχοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, κάλεσε τον πρωθυπουργό να λάβει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του προκατόχου της, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να συμβάλει στη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας συνάντησε σήμερα και τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι «Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ».

ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ ÌÅ ÔÇÍ ÍÔ. ÌÐÁÊÏÃÉÁÍÍÇ (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για εξαιρετικά κρίσιμη ώρα, προσθέτοντας ότι η μάχη πρέπει να δοθεί με συνεννόηση και εθνική συσπείρωση. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικά, έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτός ο στόχος, εντολή λαού η διαπραγμάτευση εντός του ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη.Σχόλια