Θεσσαλονίκη: 3.000 Τούρκοι τίμησαν την επέτειο από τον θάνατο του Κεμάλ

Θεσσαλονίκη: 3.000 Τούρκοι τίμησαν την επέτειο από τον θάνατο του Κεμάλ

Ημέρα μνήμης αποτελεί η 10η Νοεμβρίου για εκατοντάδες Τούρκους , καθώς σαν σήμερα το 1938 «έσβησε» ένα μεγάλο κεφάλαιο της εθνικής του ιστορίας με το όνομα  Κεμάλ Ατατούρκ.

Από την περασμένη Παρασκευή έως σήμερα, κατέφθασαν στη συμπρωτεύουσα 3.000 Τούρκοι, κάνοντας στάση στο σπίτι-μουσείο του Ατατούρκ (ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας) στην οδό Αποστόλου Παύλου, πίσω από το Τουρκικό Προξενείο, ενώ σήμερα εκατοντάδες Τούρκοι για δύο λεπτά (στις 09.45) σιώπησαν καθώς ήταν η ώρα που πέθανε πριν 77 χρόνια.

Μεταξύ των επισκεπτών συγκαταλέγονται και 140 επιχειρηματίες από την Σμύρνη, οι οποίοι είχαν την Δευτέρα επαφές με επιχειρηματικούς φορείς της συμπρωτεύουσας. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε το 1881, σε τριώροφο κτήριο της οδού Αποστόλου Παύλου 75. Το 1935, το κτήριο παραχωρήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος, το οποίο το μετέτρεψε σε μουσείο αφιερωμένο στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Το κτήριο επισκευάστηκε το 1981 και βάφτηκε στο αρχικό του χρώμα (ροζ). Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Όπου υπήρχαν ελλείψεις συμπληρώθηκαν με έπιπλα από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης. Σε όλους τους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες του Κεμάλ από διάφορες φάσεις της ζωής του.


 Σχόλια