Θεσσαλονίκη: Ποινή κάθειρξης 12 ετών σε εφοριακούς για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινή κάθειρξης 12 ετών σε εφοριακούς για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ

Σε ποινή κάθειρξης 12 ετών καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τέσσερις εφοριακοί που υπηρετούσαν στη ΔΟΥ Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, για υπόθεση που αφορούσε στο λεγόμενο σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, αποκαλύφτηκε το 2001, μετά από τυχαίο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρία της Θεσσαλονίκης.

Όπως αποδείχτηκε η επιχείρηση ήταν εικονική, καθώς αποτελείτο από ένα γραφείο με μία συσκευή τηλεφώνου, ωστόσο οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονταν να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προσκομίζοντας τιμολόγια «μαϊμού» με τα οποία εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ.

Στις έρευνες που ακολούθησαν τότε, διαπιστώθηκε πως την ίδια πρακτική ακολουθούσαν δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της πόλης, με τη ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι πολλές από αυτές τις υποθέσεις έφτασαν στα ακροατήρια, ενώ ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους κατέληξαν στις φυλακές.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε σήμερα, αφορά στο διάστημα 1998-2000, με την επιστροφή του ΦΠΑ να προσεγγίζει, κατά το κατηγορητήριο, το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορούμενους ένοχους για απιστία στην υπηρεσία, ενώ άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της δίκης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 10.000 ευρώ. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι η τότε προϊσταμένη της ΔΟΥ, ένας τμηματάρχης, ένας επόπτης κι ένας ελεγκτής.

Σε αντίθεση με τους παραπάνω, το δικαστήριο αθώωσε λόγω αμφιβολιών έναν συνάδελφό τους που υπηρετούσε στην ίδια Εφορία.

Εκτός από τους εφοριακούς, στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν για ηθική αυτουργία στην απιστία και τρεις ιδιώτες, ανάμεσα στους οποίους ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που εισέπραξε παράνομα τον ΦΠΑ, η σύζυγός του και μία γυναίκα που εμφανιζόταν ως διαχειρίστρια της επιχείρησης.

Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε σε βάρος τους ποινές κάθειρξης από 10 έως 15 χρόνια. Στον επιχειρηματία επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή ενώ αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τον όρο καταβολής εγγυήσεων έως 15.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι τρεις παραπάνω είναι ήδη έγκλειστοι στις φυλακές, καθώς είχαν καταδικαστεί για απάτη στην ίδια υπόθεση από άλλο δικαστήριο.

Μάλιστα, στον 72χρονο επιχειρηματία είχε επιβληθεί η ποινή της
ισόβιας κάθειρξης, ενώ, αξίζει να αναφερθεί ότι σε εκείνη τη δίκη είχαν καταθέσει ως μάρτυρες κατηγορίας οι εφοριακοί που κρίθηκαν σήμερα ένοχοι.

Όπως και τώρα, έτσι και τότε, οι εφοριακοί υποστήριξαν ότι εξαπατήθηκαν από τον επιχειρηματία, ωστόσο αργότερα βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μετά από καταγγελίες του ίδιου του επιχειρηματία κι ενός λογιστή (αποκαλούμενου ως «λογιστή του ΦΠΑ» κι έγκλειστου σήμερα στις φυλακές), που υποστήριξαν ότι οι υπάλληλοι συμμετείχαν στην κομπίνα κι ότι έπαιρναν μίζες.Σχόλια