Θύελλα αντιδράσεων μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου περί Χίτλερ και Ολοκαυτώματος

Θύελλα αντιδράσεων μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου περί Χίτλερ και Ολοκαυτώματος

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Γερμανία, οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τις οποίες εμφανίζεται να… απαλλάσσει τον Αδόλφο Χίτλερ από την αρχική σύλληψη της ιδέας για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, υποστηρίζοντας ότι την εξόντωση διατύπωσε πρώτος ο τότε Μουφτής της Ιερουσαλήμ, Χουσέινι, ο οποίος συνεργαζόταν με τους χιτλερικούς.

Οι σχετικές δηλώσεις του κ. Νετανιάχου έγιναν η αφορμή να δεχτεί τα πυρά τόσο της ισραηλινής αντιπολίτευσης, όσο και του προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, που τον κατηγορούν ότι διαστρεβλώνει την ιστορία.
Η νέα αυτή αντιπαράθεση σημειώνεται σε μια περίοδο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ετοιμάζεται να φύγει για τη Γερμανία, για επίσημη επίσκεψη.

Αναλυτικότερα, στην ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στο Σιωνιστικό Συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε σε σειρά επιθέσεων μουσουλμάνων εναντίον Εβραίων της Παλαιστίνης τη δεκαετία του 1920, και υποστήριξε ότι τις υποκινούσε ο τότε Μουφτής της Ιερουσαλήμ, Χατζ Αμίν Αλ Χουσέινι.

Ο μουφτής επισκέφθηκε τον Χίτλερ στο Βερολίνο το 1941, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η συνάντηση αυτή έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην απόφαση του ναζιστή ηγέτη να εξαπολύσει το Ολοκαύτωμα για την εξόντωση των Εβραίων.

«Ο Χίτλερ, εκείνη την περίοδο, δεν ήθελε να εξοντώσει τους Εβραίους, αλλά να τους εκδιώξει. Τότε ο Χατζ Αμίν Αλ Χουσέινι πήγε να τον δει και του είπε: «Αν τους απελάσετε, θα έρθουν όλοι εδώ», στην Παλαιστίνη. «Και τι να κάνω», ρώτησε (σ.σ. ο Χίτλερ). Εκείνος (σ.σ. ο μουφτής) του είπε: «Κάψτε τους»», είπε στην ομιλία του ο κ. Νετανιάχου.

Οι παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαν ως αποτέλεσμα να δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση και από ειδικούς στο θέμα του Ολοκαυτώματος, που τόνισαν ότι διαστρεβλώνει την ιστορία. Όπως επισημάνθηκε, η συνάντηση μεταξύ του Χουσέινι και του Χίτλερ έγινε στις 28 Νοεμβρίου 1941. Πάνω από δύο χρόνια νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 1939, ο Χίτλερ σε ομιλία του στο Ράιχσταγκ, το κοινοβούλιο της ναζιστικής Γερμανίας, είχε αναφερθεί με σαφήνεια στην απόφασή του να εξαλείψει «την εβραϊκή φυλή».

«Το να λέμε ότι ο μουφτής ήταν ο πρώτος που πρότεινε στον Χίτλερ την ιδέα να σκοτώσει ή να κάψει τους Εβραίους δεν είναι σωστό. Η ιδέα να εξαλείψει τους Εβραίους ήταν ένα κεντρικό σημείο στην ιδεολογία του Χίτλερ για πολύ-πολύ καιρό πριν συναντήσει τον μουφτή», εξήγησε η Ντίνα Πόρατ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και ιστορικός στο Γιαντ Βάσεμ, το μουσείο του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε επίσης ότι την ευθύνη για το Ολοκαύτωμα φέρουν οι Γερμανοί.

«Όλοι οι Γερμανοί ξέρουν την ιστορία της δολοφονικής φυλετικής μανίας των Ναζί που οδήγησε στη ρήξη τους με τον πολιτισμό, σε αυτό που ήταν το Ολοκαύτωμα. Αυτό διδάσκεται στα γερμανικά σχολεία για τους σωστούς λόγους, δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Και δεν βλέπω κανέναν λόγο να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ιστορία. Ξέρουμε ότι η ευθύνη για αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι γερμανική», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ, όταν του ζήτησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Νετανιάχου.

Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για τα λεγόμενά του. «Ο στόχος μου δεν ήταν να δώσω άφεση αμαρτιών στον Χίτλερ, αλλά να δείξω ότι εκείνη την εποχή ο πατέρας του παλαιστινιακού έθνους διεξήγαγε μια εκστρατεία υποκινώντας συστηματικά την εξόντωση των Εβραίων», επέμεινε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Δυστυχώς, ο Χατζ Αμίν αλ Χουσέινι παραμένει ακόμη και σήμερα μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα για τους Παλαιστίνιους, η ιστορία του διδάσκεται στα σχολικά εγχειρίδια και η υποκίνηση στη βία και τις δολοφονίες Εβραίων που άρχισε τότε εκείνος συνεχίζεται. Εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος», συνέχισε.

Σημειώνεται ότι ο Χουσέινι ήταν καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ στη Νυρεμβέργη και πέθανε αργότερα στη Βηρυτό.

Ο κ. Νετανιάχου σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις που ενισχύουν όσα υποστηρίζει για τον Χουσέινι, όπως για παράδειγμα η κατάθεση ενός υπαρχηγού του Άντολφ Άιχμαν στις δίκες της Νυρεμβέργης. Δεν κατονόμασε τον μάρτυρα, ωστόσο προφανώς αναφερόταν στον Ντίτερ Βισλιτσένι ο οποίος, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, είχε δηλώσει ότι ο μουφτής κατ’ επανάληψη πρότεινε στη ναζιστική ηγεσία την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης.

Ακόμη, όμως, και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και στενός σύμμαχος του Νετανιάχου, Μοσέ Γιαάλον, είπε ότι ο πρωθυπουργός κάνει λάθος. «Σίγουρα δεν ήταν ο Χουσέινι αυτός που είχε την ιδέα για την Τελική Λύση. Αυτό ήταν το διαβολικό γέννημα του ίδιου του Χίτλερ», είπε μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Σάεμπ Ερεκάτ, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, κατηγόρησε τον κ. Νετανιάχου ότι χρησιμοποιεί την τραγωδία του Ολοκαυτώματος για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. «Είναι μια θλιβερή ημέρα, όταν ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης μισεί τόσο πολύ τον γείτονά του που είναι πρόθυμος να συγχωρέσει τον πλέον διαβόητο εγκληματία πολέμου στην ιστορία, τον Αδόλφο Χίτλερ, για τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων», σημείωσε.

Ο ηγέτης της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι «ακόμη και ο γιος ενός ιστορικού θα πρέπει να είναι ακριβής όταν το θέμα αφορά την ιστορία», αναφερόμενος στον πατέρα του πρωθυπουργού, τον Μπενζιόν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν ειδικός στην εβραϊκή ιστορία και πέθανε το 2012.

Οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου είναι «επικίνδυνη διαστρέβλωση της ιστορίας, που υποβαθμίζει το Ολοκαύτωμα, τους Ναζί και τον ρόλο του Χίτλερ σε αυτήν την απίστευτη τραγωδία», συνέχισε ο κ. Χέρτσογκ, καλώντας τον πρωθυπουργό να επανορθώσει άμεσα.Σχόλια