Θυσιάζουν προνοιακά επιδόματα για να δώσουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Θυσιάζουν προνοιακά επιδόματα για να δώσουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Τριπλό μέτωπο με ασφαλιστικό, εργασιακό και με το εγγυημένο εισόδημα που κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση, άνοιξαν οι δανειστές στην κυβέρνηση.

Οι δανειστές απαιτούν κατάργηση προνοιακών επιδομάτων και αναδιάρθρωση όσων παραμείνουν με καλύτερη στόχευση προκειμένου να καλυφθεί το κενό (ύψους 250 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο) για την χρηματοδότηση της πανελλαδικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Όλα αυτά προκαλούν αναταραχές στην κυβέρνηση, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ρίχνει λάδι στη φωτιά καθώς ανοίγει ξανά το θέμα του ασφαλιστικού, παρότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης».

Το άμεσο αγκάθι που θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, δεν θα είναι οι κύριες συντάξεις αλλά η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων καθώς οι δανειστές εμμένουν στην εξασφάλιση πόρων μόνιμου χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη να εναρμονίσει τα επιδόματα αναπηρίας και τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες. Ακολούθως τον Απρίλιο 2017 θα εξεταστεί η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο νέος προνοιακός χάρτης θα σχεδιαστεί με βάση την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία εκτιμά ότι υπάρχουν επιδόματα που πρέπει να εξορθολογιστούν η να αναμορφωθούν.

Στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκονται τα εξής επιδόματα:

1) Το επίδομα θέρμανσης,
2) Παροχές διακοπών σε ανέργους,
3) Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ,
4) Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων,
5) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ,
6) Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ,
7) Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
8) Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
9) Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
10) Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου,
11) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια,
12) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας,
13) Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες,
14) Οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου,
15) Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.Σχόλια