Θρίλερ με τη δεύτερη αξιολόγηση

Θρίλερ με τη δεύτερη αξιολόγηση

Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην προσέγγιση των θέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, προκειμένου οι επικεφαλής να επιστρέψουν στην Αθήνα εάν είναι δυνατόν πριν από τις 20 Φεβρουαρίου. Σημαντικές συναντήσεις στην Αθήνα σήμερα του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως επισήμανε χθες ο κ. Νταισελμπλουμ, η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Εurogroup, ενώ προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του προγράμματος η συμμετοχή του ΔΝΤ. Πάντως, επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε «οξεία κρίση», με δεδομένο ότι δεν θα χρειαστεί χρήματα μέχρι το καλοκαίρι.

Επικοινωνία Μοσκοβισί-Ντάισελμπλουμ: Το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί

Επικοινωνία μεταξύ του κοινοτικού επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα, υπήρξε χθες το βράδυ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο επίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.

Τσακαλώτος στη Bild για ΔΝΤ: Είναι λογικό να ζητά προ-νομοθέτηση νέων μέτρων για το 2019;

«Είναι λογικό να ζητάς προ-νομοθέτηση νέων μέτρων για το 2019;» διερωτάται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του που τυπώνεται σήμερα στη σελίδα 2 της Bild, στο οποίο εξαπολύει επίθεση στο ΔΝΤ για τη πίεση που, όπως λέει, ασκεί στην κυβέρνηση να μειώσει το αφορολόγητο και να περικόψει ξανά τις συντάξεις.

«Αν το ΔΝΤ θέλει να μπει στο πρόγραμμα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να προβάλει παράλογες απαιτήσεις προς τη δική μας πλευρά και ταυτόχρονα να συμφωνήσει στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», λέει ο κ. Τσακαλώτος προς την πλευρά της Ουάσινγκτον (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Τα μέτρα που έρχονται

Φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες υπάρχει σημαντική κινητικότητα μεταξύ των δύο πλευρών, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην πρόταση που έδωσαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή. Η κυβέρνηση δεν απάντησε στους θεσμούς αν την αποδέχεται, ωστόσο κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες υπογράμμιζε χθες ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος πάνω σε ένα περίγραμμα και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Αυτό που δείχνουν πλέον να αποδέχονται ως βάση συζήτησης είναι το «σπάσιμο» αυτών των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων σε δύο ισόποσες δόσεις 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η πρώτη θα νομοθετηθεί τώρα και η δεύτερη μετά το 2018, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης το θέμα της διάρκειας της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%, με τους θεσμούς να προτείνουν πενταετία και η κυβέρνηση τριετία.

Τι θέλει η Αθήνα

Η κυβέρνηση θέλει μια συνολική απόφαση, η οποία ναι μεν θα προβλέπει τα προληπτικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την ελάφρυνση του χρέους, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αναπτυξιακά κίνητρα σε περίπτωση υπεραπόδοσης στον δημοσιονομικό τομέα. Όλα αυτά τα συζητούν από την πλευρά τους οι θεσμοί, δηλαδή την ανάληψη δέσμευσης προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το 2018, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο πρόγραμμα, αλλά και η λήψη απόφασης από την κεντρική τράπεζα για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μοσκοβισί: Είμαστε σε φάση προόδου 

«Βρισκόμαστε σε μία καλή φάση προόδου και συνεργασίας» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στο υπουργείο Οικονομικών.

Σημείωσε επίσης ότι «απομένουν μικρά βήματα ακόμη» στη διαπραγμάτευση και χαρακτήρισε την 20η Φεβρουαρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup «πολύ σημαντική στιγμή».

Ο κ. Μοσκοβισί είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στις 11.00 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στις 12.30 ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μοσκοβισί θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Σχόλια