Τί Αντώνης, τί Αλέξης και Πάνος;

Τί Αντώνης, τί Αλέξης και Πάνος;

Το…Κούγκι δεν τινάχθηκε. Τα μνημόνια δεν σκίστηκαν. Τα νταούλια δεν βάρεσαν. Μετά τον Αντώνη Σαμαρά , ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος προσέφυγαν στη λύση ενός Μνημονίου, προφασιζόμενοι πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα σήμαινε μια άτακτη και ασύντακτη χρεοκοπίας. Μας είπαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική, ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ότι υπήρξαν θύματα εκβιασμών και με ραγισμένη φωνή ψέλλισαν «ναι σε όλα», που μπορεί όντως μια πορεία μέσα στην Ευρώπη να μην γίνεται χωρίς… μνημονιακή δέσμευση . Φυσικά, μέχρι στιγμής δεν ξόδεψαν ούτε ένα δευτερόλεπτο για να κάνουν την αυτοκριτική τους, θεωρούν δεδομένο ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι και οι κακοί Ευρωπαίοι.

vroxi-660_19

Τα 18 σημεία που είχε εξαγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο, λίγο πριν τις εκλογές του ’12

samaras-zappeio-ii

 • Αποκατάσταση συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα 2009
 •  Αποκατάσταση των ζημιών από το κούρεμα στους ομολογιούχους και στα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε δεύτερο χρόνο. Και έκτακτο επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που είδαν τα καταστήματα τους να κλείνουν. Πόροι υπάρχουν από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.
 • Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Τα επόμενα μπορούν να πληρωθούν τα επόμενα χρόνια.
 • Να μην πέσουν άλλοι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
 • Σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου από τις 5.000 στις 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 για τη μεθεπόμενη
 • Αντικατάσταση του «χαρατσιού» από νέο ΕΤΑΚ πιο διευρυμένο και πιο δίκαιο.
 • Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών-συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ και φόρος στην εστίαση.
 • Η περικοπή των 11.7 δισ. των δημοσίων δαπανών να επεκταθεί για άλλα δύο χρόνια, έτσι ώστε κάθε χρόνια να κόβονται λιγότερες δαπάνες και να περιορίζονται πραγματικές σπατάλες.
 • Να μην απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι των οργανισμών που συγχωνεύονται, αλλά να μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς μίας τριετίας, μέχρι να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Μέτρα άμεσης εφαρμογής

 • Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών νοικοκυριών στις τράπεζες έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μη ξεπερνάει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι άνεργοι θα μπορούν να πληρώνουν μόνο τόκους για δύο χρόνια.
 •  Αναστολή συνεπειών για όσους έχουν ενταχθεί στον Τειρεσία την τελευταία διετία
 • Ρευστότητα στην οικονομία και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα προέλθει από ένα ειδικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας μέσω κεφαλαίων του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις με μέτρα αμνηστίας, αλλά και με τη θέσπιση της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.
 • Συμψηφισμός των οφειλών από και προς το δημόσιο
 • Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για αποδέσμευση της περιουσίας του δημοσίου. Να ξεκαθαρίσουν οι τίτλοι και οι χρήσης γης.
 • Αποφασιστική προώθηση αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. Για παράδειγμα το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων που, αν ιδιωτικοποιηθούν, θα εξαλείψουν το έλλειμμα και θα φέρουν θέσεις εργασίας. Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων.
 • Πολιτική για την αποκατάσταση ασφάλειας με αντιμετώπιση του εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης.
 • Επίσπευση ανακήρυξη ΑΟΖ ώστε να αξιοποιηθεί ο ενεργειακός πλούτος.

Τελικά φτάσαμε στο Μνημόνιο 2 – Δείτε το σχετικό βίντεο:

Από το θα σκίσουμε τα μνημόνια, στο τα υπογράφουμε!

tsipras_kammenos_

Η συνήθεια κομμάτων και πολιτικών της αντιπολίτευσης να δίνουν υποσχέσεις που γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται ή δεν μπορούν να υλοποιήσουν έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτικού συστήματος. Όμως όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε βασίσει όλο το πρόγραμμά του σε κάτι που εν τέλει δεν υλοποίησε και αποποιήθηκε. Δεν έσκισε ποτέ τα μνημόνια, αλλά τα υπέγραψε.

Το πρώτο διάστημα το μνημόνιο ονομάστηκε πρόγραμμα-γέφυρα και η «Τρόικα» που απαρτιζόταν από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ μετονομάστηκε σε «Θεσμούς», που φυσικά όχι μόνο εξακολούθησε και με το νέο της όνομα να απαρτίζεται από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ αλλά και από τα ίδια πρόσωπα. Πριν ακόμα συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο, άρχισαν να καταργούνται τα προσχήματα και οι βουλευτές της κυβέρνησης το λένε ευθέως: «Δεν είπαμε ποτέ στα προγράμματά μας ότι θα σκίσουμε τα Μνημόνια ή ότι θα τα καταργήσουμε με ένα νόμο».

Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» είπε:

«Η εντολή που πήραμε ήταν να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας -ακόμη και αν ματώσουμε εμείς-να σταματήσει ο λαός να ματώνει». «Δεν είπα πριν από τις εκλογές ότι μπορούν να σκιστούν τα μνημόνια με ένα νόμο» τόνισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ο λαός είχε απόλυτη γνώση των δυσκολιών. «Είπαμε θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο που οδηγήθηκε η χώρα» συνέχισε. «Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό περίπατο στο δάσος».

Αλέξης Τσίπρας 11 Νοεμβρίου 2012: Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση με έναν νόμο και σε ένα άρθρο όλων των μέτρων λιτότητας

image

Μην θυμηθούμε βέβαια και τα νταούλια και τις αγορές που θα χορεύουν: 

Και κάπως έτσι μεταξύ…χορών ήρθε το τρίτο μνημόνιο με υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου. Διαβάστε περισσότερα [εδώ

 Σχόλια