Έκθετος ο Παρασκευόπουλος για τα ροζ email

Έκθετος ο Παρασκευόπουλος για τα ροζ email

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου παραδέχθηκε ότι η αλληλογραφία που εμφανίστηκε στην δημοσιότητα αποτελεί προϊόν υποκλοπής, πρόσθεσε μάλιστα ότι αναγκάστηκε να διατάξει πειθαρχική έρευνα γιατί η υπόθεση «έλαβε διαστάσεις σκανδάλου στο χώρο της δικαιοσύνης» λόγω και των δημοσιευμάτων.

Ωστόσο, η μόνη εφημερίδα που αποκάλυψε το όνομα του ανώτατου δικαστικού, δημοσιοποιώντας παράλληλα την προσωπική του «ροζ» αλληλογραφία ήταν η «Αυγή».

Ο ίδιος δε είπε ότι την υπόθεση την γνώριζε επισήμως από τον Νοέμβριο του 2015 αλλά τότε δεν προχώρησε σε περαιτέρω ενέργειες γιατί δεν… είχε απασχολήσει την δημοσιότητα (!!)

«Η θέση μου ήταν πολύ δύσκολη σε αυτή την ιστορία» είπε ο υπουργός με απολογητικό ύφος για να προσθέσει «αυτή η υπόθεση μου διαβιβάστηκε επισήμως από δικαστική αρχή τον Νοέμβριο 2015. Απευθύνθηκα τότε και στον πρόεδρο του ΣτΕ και στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου με έγγραφο που έλεγα ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα έγγραφο που προφανώς είναι προϊόν υποκλοπής και επιπλέον δεν έχει κοινοποιηθεί με τέτοια ευρύτητα που να έχει προκύψει σκάνδαλο στο Δικαστικό Σώμα ή προσβολής προσωπικών δεδομένων. Αυτό θα γινόταν αν τότε έκανα πειθαρχική δίωξη. Επομένως δεν έκανα τίποτα. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση με τέτοιο έγγραφο στα χέρια μου».

Επιπλέον στη συνέχεια υπογράμμισε ότι « Όταν η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε από βουλευτή και από την δημοσιογραφία τότε δεν υπήρχε ζήτημα αποφυγής ενός σκανδάλου ούτε αποφυγής προσβολής προσωπικών δεδομένων. Δεν στηρίχθηκα στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε αλλά σε άλλες πηγές. Έκανα μια κίνηση που μου ήταν δύσκολη. Πρόσεξα όμως, ώστε το κείμενο της παραγγελίας μου να μην έχει αναφορά σε προσωπικά δεδομένα. Την στιγμή που υπήρχαν όροι για την άσκηση μιας προκαταρκτικής έρευνας όφειλα να το κάνω όχι για την σκοπιμότητα αλλά για την νομιμότητα».

Νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος είχε επισημάνει ότι «είναι ανεπίτρεπτο να λαμβάνονται υπόψη από ένα υπουργό Δικαιοσύνης θέματα που αφορούν ή προϊόντα υποκλοπής ή προϊόντα διακινούμενα κατά παραβίαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Απορώ πως με βάση προϊόντα υποκλοπής ή προσωπικού χαρακτήρα διατάσσεται πειθαρχική δίωξη. Απορώ πως μια κυβέρνηση έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια».


211016-ste

Ένωση Δικαστών ΣτΕ: Στόχος των ροζ δημοσιευμάτων είναι να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη

Η γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με τη διαρροή και δημοσίευση στον Τύπο προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συμμετέχει στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Το ψήφισμα, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι «η εκπλήρωση του καθήκοντος ενημέρωσης δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση της προσωπικότητας, με την έκθεση του ιδιωτικού βίου και των απόρρητων στοιχείων της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας στο φως της δημοσιότητας», καθώς «μια τέτοια έκθεση είναι απολύτως ασύμβατη με την ελεύθερη και δημοκρατική συνταγματική έννομη τάξη της χώρας μας».

Το ψήφισμα της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει ως εξής: 

«Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε το ακόλουθο Ψήφισμα:

1) Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση όχι μόνον της Πολιτείας, αλλά και κάθε παράγοντα του δημόσιου βίου της Χώρας, ακόμη και όταν δεν είναι κρατικό όργανο.

2) Η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα καθενός στην πληροφόρηση και η ελευθερία του Τύπου να πληροφορεί ανεμπόδιστα την κοινή γνώμη δεν απαλλάσσουν από την αυτονόητη υποχρέωση όλων να σέβονται και να προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς και τα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών, και ιδίως τα πλέον ευαίσθητα από αυτά.

3) Η εκπλήρωση του καθήκοντος ενημέρωσης δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση της προσωπικότητας, με την έκθεση του ιδιωτικού βίου και των απόρρητων στοιχείων της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας στο φως της δημοσιότητας. Μια τέτοια έκθεση είναι απολύτως ασύμβατη με την ελεύθερη και δημοκρατική συνταγματική έννομη τάξη της Χώρας μας.

4) Καλούμε όλους τους παράγοντες του δημόσιου βίου της Χώρας και ιδιαίτερα τους φορείς των μέσων ενημέρωσης – ασκώντας πλήρως και ανεμπόδιστα το συνταγματικό δικαίωμα και καθήκον τους να πληροφορούν ελεύθερα την κοινή γνώμη – να σέβονται τον ιδιωτικό βίο όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών λειτουργών, και να απέχουν από κάθε δημοσιοποίηση αυστηρώς προσωπικών δεδομένων και απόρρητων στοιχείων επικοινωνίας τους.

5) Ο δημόσιος, εξάλλου, λόγος πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυτοσυγκράτηση, διακριτικότητα, μετριοπάθεια και να αποδίδει τον προσήκοντα σεβασμό στην άσκηση της Δικαστικής Λειτουργίας, ως εγγυητή της νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα, εν όψει του περιεχομένου τους και ιδίως του χρόνου διενέργειάς τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι δεν σκοπούν στην ενημέρωση του κοινού, αλλά στην κάμψη του φρονήματος των δικαστικών λειτουργών και στον επηρεασμό της απονομής της δικαιοσύνης.

6) Η καταδίκη εκ μέρους μας των φαινομένων αυτών, με στόχο δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι αυτονοήτως καθολική και απερίφραστη. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν πρόκειται να καμφθεί και κάθε τέτοια απόπειρα θα αποβεί άκαρπη.

Η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. της ΕΔΛ του ΣτΕ να δημοσιοποιήσει δια του Τύπου το παρόν Ψήφισμα».


Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια