Ποιο είναι το επιχειρηματικό πλάνο Ολάντ για την ελληνικη οικονομία;

Ποιο είναι το επιχειρηματικό πλάνο Ολάντ για την ελληνικη οικονομία;

Κρίσιμης σημασία χαρακτηρίζεται η επίσκεψη Ολάντ στη χώρα μας στις 22-23 Οκτωβρίου αφού αποτελεί πλέον γεγονός πως σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρον από οικονομικής απόψεως συνάντηση, τόσο από ελληνικής πλευρά, όσο και από γαλλικής.

Αξίζει να αναφερθεί πως, ο Γάλλος πρόεδρος δεν πρόκειται να έρθει μόνο τους στη Ελλάδα, το αντίθετο μάλιστα, θα  είναι επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών οι οποίοι θα συζητήσουν προοπτικές οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων με την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι Γάλλοι φλερτάρουν «έντονα» τις ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζει η Ελλάδα και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας ( ΑΔΜΗΕ), για θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα έρευνας για υδρογονάνθρακες, για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Ταυτόχρονα, η αποχώρηση της Ρωσίας, από τη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ και της Rosco, φαίνεται να ευνοεί τους Γάλλους, που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να αποκτήσουν πιο ενεργό εμπλοκή στον τομέα των μεταφορών, θέλοντας να «ρεφάρουν» την κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την παραχώρηση και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θα εξαρτηθούν από τη μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Το γαλλόφωνο RTL σε άρθρο στην ιστοσελίδα του, που αναδημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», έχει τίτλο «Η Γαλλία παίρνει θέση για να εξαγοράσει κομμάτια της Ελλάδας».

Πάντως «το θετικό κλίμα δεν σημαίνει ότι οι 70 γαλλικές εταιρείες -μεταξύ αυτών οι Vinci, Total, Veolia, SNCF, Suez και EDF- θα υπογράψουν συμβάσεις την επόμενη εβδομάδα. Όμως, οι γαλλικές αρχές θέλουν, όπως και να ‘χει, να υπογράψουν ένα είδος συμφωνίας, «να μπει κάπου μία σφραγίδα» με τον πρωθυπουργό Τσίπρα» όπως αναφέρει  η ανταποκρίτρια του σταθμού στην Αθήνα.Σχόλια