Τι είπε για μεταρρυθμίσεις, ΦΠΑ και ΕΚΤ ο Γ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του Economist

Τι είπε για μεταρρυθμίσεις, ΦΠΑ και ΕΚΤ ο Γ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του Economist

«Η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει» τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας εξαπέλυσε βέλη κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι συμφωνούν σε πολλά σημεία, όπως για παράδειγμα στο ότι, το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να διολισθαίνει σε ελλείμματα.

«Συμφωνούμε στην ανάγκη διοικητικής μεταρρυθμίσης γιατί το κράτος είναι public enemy νο1 για επιχειρηματίες και ότι η αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θα αρνηθεί να υπογράψει ένα πακέτο «που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι συνεπές. Αν το κάνω θα είμαι άλλος ένας υπουργός που θα υπογράψει ένα πρόγραμμα που μαθηματικά δεν βγαίνει. Δυστυχώς από την άλλη πλευρά υπάρχει κατανόηση γι’ αυτό αλλά υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί. Όταν σου λένε σε κλειστούς διαδρόμους πως θα το περάσω αυτό στα κοινοβούλιά μου, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα».

Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή του ΦΠΑ έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ όπως είπε, η αποπληρωμή στην ΕΚΤ τον Ιούλιο πρέπει να καθυστερήσει.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια λέγοντας ότι οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από αυτά καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν γίνει αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κανουν.Σχόλια