Τι πουλά το «ισλαμικό κράτος» για να αντισταθμίσει τις απώλειες από το πετρέλαιο

Τι πουλά το «ισλαμικό κράτος» για να αντισταθμίσει τις απώλειες από το πετρέλαιο

Το «ισλαμικό κράτος» κερδίζει εκατομμύρια δολάρια το μήνα πουλώντας αυτοκίνητα και ψάρια στο Ιράκ,  ενώ έχει χάσει τον έλεγχο σε σημαντικές περιοχές με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα τα εισοδήματά του από αυτήν τη δραστηριότητα να έχουν μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ιρακινές δικαστικές αρχές.

«Ο σημερινός μηχανισμός χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων των τρομοκρατών έχει αλλάξει σε σχέση με τον αντίστοιχο που ίσχυε πριν δύο χρόνια» αναφέρει σχετική έκθεση του Ιρακινού δικαστή, Jabbar Abid al-Huchaimi, ο οποίος προσέθεσε ότι «Αφότου οι δυνάμεις του στρατού (σ.σ. στο Ιράκ) πήραν τον έλεγχο αρκετών κοιτασμάτων πετρελαίου, τα οποία το Daesh (σ.σ. διαφορετικά το «ισλαμικό κράτος), χρησιμοποιούσε για να χρηματοδοτήσει τους μαχητές και τις δραστηριότητές του, η οργάνωση προχώρησε σε μη-παραδοσιακούς τρόπους χρηματοδότησης», μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σημαντικά, αμερικανική εταιρεία ερευνών στην περιοχή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα έσοδα του «ισλαμικού κράτους» έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου από το περασμένο καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όσο και της Ρωσίας έχουν επιφέρει μεγάλα πλήγματα στις δραστηριότητες λαθρεμπορίου πετρελαίου της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ.

 Σχόλια