Τι συμβαίνει τελικά με τις συντάξεις;

Τι συμβαίνει τελικά με τις συντάξεις;

Τα καθήκοντα του νέου Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης αναλαμβάνει ο Γιώργος Ρωμανιάς και ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί με μια δήλωση-σοκ.

Ο κ.Ρωμανιάς μιλώντας στο Mega σχολίασε αναφορικά με τις συντάξεις «Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τις συντάξεις. Από τον Μάρτιο θα είναι σφιχτά για τις συντάξεις. Δεν έχω μιλήσει βεβαίως με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα το κάνω φεύγοντας από εδώ. Θα βρούμε όμως λύση, θα το ρυθμίσουμε. Εχω καταγράψει 24 νέες πηγές χρηματοδότησης, πέραν της κρατικής.

Ο κ.Ρωμανιάς θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης όπου η αρμοδιότητα του περνά στο υπουργείο Υγείας με επικεφαλής τον νέο αναπληρωτή Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Στρατούλη.

Δεν υπάρχει πρόβλημα λέει ο διοικητής του ΙΚΑ

spyropoulos

Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 παρενέβη τηλεφωνικά ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του Ρωμανιά για τη δυσκολία καταβολής των συντάξεων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις συντάξεις. Οι συντάξεις είναι ασφαλείς», προσθέτοντας ότι στο βαθμό που εκτελεστούν ορθά οι υποχρεώσεις του Γενικού Λογιστηρίου προς τα ασφαλιστικά Ταμεία οι συντάξεις είναι ασφαλείς.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Εμπιστοσύνη από τον υπουργό

skourletis1.jpg

Την εμπιστοσύνη του προς τον Γιώργο Ρωμανιά εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης απαντώντας σε ερώτηση για την καταβολή των συντάξεων.

«Ο κ. Ρωμανιάς είναι από τους καλύτερους γνώστες, οπότε νομίζω τις έχετε πάρει ήδη τις πρώτες απαντήσεις σε αυτό το θέμα», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Δείτε το βίντεο του Mega:

Εγγυόμαστε και το τελευταίο ευρώ

«Σας διαβεβαιώνω ότι εγγυόμαστε και το τελευταίο ευρώ των συντάξεων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, με αφορμή τις δηλώσεις του Ρωμανιά που έκανε λόγο για δυσκολία καταβολής των συντάξεων.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Οι στόχοι της νέας κυβέρνησης 

Το στίγμα της διακυβέρνησης και τα πρώτα βήματα τους στα νέα πόστα έδωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης, που εξήγγειλαν ρυθμίσεις με το… «καλημέρα».

Εργασία

Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, εξήγγειλε την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΜΕΔ), καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Μάλιστα, δεσμεύθηκε για την επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις απολύσεις, την κατάργηση του «χουντικού» νόμου για την πολιτική επιστράτευση των απεργών και την επαναφορά των αρμοδιοτήτων του οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο ασφαλιστικό για τα όρια ηλικίας των παλαιών ασφαλισμένων και νέες μειώσεις των συντάξεων ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, είπε χαρακτηριστικά ότι «για εμάς δεν υπάρχουν».

Ο κ. Στρατούλης πρόσθεσε ότι θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις των μνημονίων που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας, η ρήτρα θανάτου και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ θα επανεξετασθεί ο μαθηματικός τύπος για την απονομή του εφάπαξ, «ώστε να μην καταστεί απλό βοήθημα».

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει η σύνταξη των 300 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους ομογενείς και η σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων. Μάλιστα, εξήγγειλε νέες προσλήψεις, κυρίως, για τα τμήματα παροχών των ασφαλιστικών φορέων, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου και τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και την επαναπρόσληψη του προσωπικού του υπουργείου που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οικονομία

Ο νέος τσάρος του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής είπε ότι θα εξοικονομηθούν άμεσα πόροι, θα επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες του υπουργείου και θα αξιοποιηθεί το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου, χωρίς να προσληφθεί «στρατός» συμβούλων.

Ανάπτυξη

Οι υπουργός Ανάπτυξης Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση του λεγόμενου ιδιωτικού χρέους. Ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε τους τομείς στους οποίους θα υπάρχει συνέχεια, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και, συγκεκριμένα:

– Το νέο ΕΣΠΑ
– Η απογραφειοκρατικοποίηση του συστήματος
– Στροφή στη νεανική επιχειρηματικότητα με άνοιγμα νέων επιχειρήσεων
– Αλλαγή στην επαφή των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση μέσω ΚΕΠ επιχειρήσεων
– Ενίσχυση των διαδικασιών των νεοφυών επιχειρήσεων
– Ενίσχυση των εξαγωγών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία
– Διεύρυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με προσανατολισμό στα μικρού και μεσαίου μεγέθους έργα.

Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξήγγειλε αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου στηριχθούν τα αγροτικά εισοδήματα.

Επιπλέον, ανήγγειλε την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και της διαδικασίας περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ.

Υγεία

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των ανασφάλιστων, αλλά και των ασφαλισμένων με τη μείωση της συμμετοχής τους στα φάρμακα.

Ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι, με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ με το οποίο επιβαρύνεται κάθε συνταγή. «Πρώτα απ όλα είναι σημαντικό να ανακουφίσουμε τους ανασφάλιστους, μετά να διασφαλίσουμε την επιβίωση των δημόσιων δομών και στη συνέχεια να αναδιοργανώσουμε το ΕΣΥ», επισήμανε ο κ. Ξανθός.

Δημόσιο

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, απηύθυνε πρόσκληση προς τα στελέχη- και όχι τους υπαλλήλους, όπως είπε – του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων και της εμπειρίας τους για την ανασυγκρότηση της χώρας, που αποτελεί προϋπόθεση, για να ανοίξει ένα διαφορετικό μέλλον. Σχετικά με το ρόλο του ως υπερυπουργού Εσωτερικών, σημείωσε ότι θα είναι συντονιστικός και ότι οι υπουργοί «θα έχουν απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεσμεύθηκε ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ ή όσες έγιναν σε εφαρμογή της διαθεσιμότητας.

Παιδεία

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, δήλωσε ότι μπαίνει τέλος στην Τράπεζα Θεμάτων, στις πανελλαδικές εξετάσεις σε Α’ και Β’ Λυκείου και στον υπολογισμό των βαθμών του Λυκείου στα μόρια για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ναυτιλία

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θεόδωρος Δρίτσας, είπε ότι δεν θα προχωρήσει η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς με αυτή την πολιτική διαφωνεί το σύνολο των φορέων των δύο πόλεων. Για την κινεζική COSCO είπε πως κάθε σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας με άλλες χώρες είναι σεβαστή και με σοβαρότητα θα επιχειρηθεί μία επαναδιαπραγμάτευση με την COSCO, ώστε να γίνει πιο επωφελής η συμφωνία για την χώρα μας.

Προστασία του Πολίτη

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι γνωρίζει τους περισσότερους αξιωματικούς που ήταν μαθητές του και είπε ότι δεν τα πάει καλά με την πολιτική και θέλει σχολείο, για να διδάξει. «Είναι όμως μία πρόκληση να διδάξουμε μαζί ήθος, πίστη στο Σύνταγμα και στο νόμο», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ανέφερε, επίσης ότι το σχέδιο για τη λειτουργία της ΕΛΑΣ θα εναρμονιστεί, με γνώμονα το τρίπτυχο ελευθερία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Επιπλέον, επισήμανε ότι η ΕΛΑΣ είναι προστάτης των φτωχών και όχι των πλουσίων που δεν την έχουν τόσο ανάγκη και ότι δεν θα είναι ανεκτή η κατάχρηση εξουσίας.

Υποδομές

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, είπε ότι σταματούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ ιεραρχούνται τα προγράμματα, οι δημόσιες επενδύσεις και τα έργα, ώστε να εξυπηρετηθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Μεταναστευτικό

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, είπε ότι η νέα κυβέρνηση δίνει βάρος στην παροχή ιθαγένειας στα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα μας και τη φιλοξενία και την πρόνοια στους πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες.

«Πυροσβεστικός ρόλος» Δραγασάκη

dragasakis

Προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προέκυψαν από την εικόνα που εξέπεμψε η νέα κυβέρνηση προς τους επενδυτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, προχώρησε σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Δραγασάκης, αφού σημείωσε, με αφορμή τη σημερινή μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο, ότι σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει κλίμα αναταράξεων, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί Οικονομικών είναι στη διάθεση των επενδυτών προκειμένου να τους δώσουν τη σωστή ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης, και όχι αυτή που ίσως ηθελημένα τους δίνουν «άλλοι».

Απαντώντας στο θέμα των εξαγγελιών περί ακύρωσης ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν επενδυτές και επενδυτές. Αν κάποιοι είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική», ενώ πρόσθεσε σχετικά με τους υπουργούς της κυβέρνησης ότι «έχουμε υπουργούς που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα, ας δούμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλησε, επίσης, να αποσαφηνίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει διάλογο με την Ευρώπη και όχι «τσαμπουκάδες», λέγοντας χαρακτηριστικά για τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα απέναντι στην Ευρώπη: «ούτε ρήξη αλλά ούτε και συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή. Έχουμε σχέδιο. Η Ελλάδα από την Κυριακή έχει τη δική της άποψη, τις δικές της προτάσεις . Κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια. Γι′ αυτό μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες».

Ακόμα, μιλώντας για τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία τους και η άνοδος της μετοχικής τους αξίας, προσθέτοντας ότι «θα ασκήσουμε τα μετοχικά μας δικαιώματα αλλά δεν θα θίξουμε τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. Είμαστε ανοιχτοί για να ακούσουμε τις προτάσεις τους». Μιλώντας για το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών είπε ότι αυτό θα γίνει με δημόσια διαβούλευση υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν σεβαστοί οι ιδιώτες μέτοχοι όπου υπάρχουν. Ανακοίνωσε ακόμα ότι την Παρασκευή θα υπάρχει μια πρώτη συνάντηση με τους ιδιώτες μετόχους της Eurobank.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την στήριξη των φτωχών νοικοκυριών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι «όταν μιλάμε ότι δεν θα μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα ή τρόφιμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτά τα αγαθά», προσθέτοντας ότι έχει ετοιμαστεί σχετικό ειδικό πρόγραμμα.

Μιλώντας για τη συνάντηση που θα έχει η ελληνική πλευρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Παρασκευή, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι θα του πούμε τις θέσεις μας για το πώς η Ευρώπη θα βγει από το αδιέξοδο και πώς θα γλιτώσουν από εμάς με τη λογική του να μην μας δίνουν συνεχώς δάνεια.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι επέμεινε ότι το μνημόνιο έχει λήξει, ενώ χαρακτήρισε πρόωρο το να συζητηθούν λεπτομέρειες για τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, για μια συμφωνία-«γέφυρα» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.Σχόλια