Τι θα σημάνει το Brexit για τις βρετανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Τι θα σημάνει το Brexit για τις βρετανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Tις μικρομεσαίες βρετανικές επιχειρήσεις εκτεθειμένες σε συναλλαγματικούς κινδύνους ύψους 35,6 δισεκατομμυρίων λιρών, αφήνει η αβεβαιότητα για το δημοψήφισμα στη Βρετανία σχετικά με την παραμονή ή το Brexit, αναφέρει σήμερα σχετική έκθεση.

Πρόκειται για το ποσό των εξωτερικών πληρωμών τους που είναι εκτεθειμένες σε διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας καθώς οι ΜμΕ δεν έχουν συνάψει μακροπρόθεσμα συναλλαγματικά συμβόλαια ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Η έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε 730 βρετανικές εταιρείες από τη διεθνή εταιρεία πληρωμών World First και την εταιρία δημοσκοπήσεων YouGov έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι η μεταβλητότητα της στερλίνας αυξήθηκε κατά 75% το πρώτο τρίμηνο, μόνο το 35% των ΜΜΕ προχώρησε σε συμβόλαια αντιστάθμισηςσυναλλαγματικού κινδύνου με μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συχνά προστατεύονται έναντι των διακυμάνσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ‘κλειδώνοντας’ αυτήν για μεγαλύτερη διάρκεια με προθεσμιακά συμβόλαια. Η έρευνα έδειξε μια κάμψη αυτής της τάσης λόγω φόβων για την ενδεχόμενη έκβαση του δημοψηφίσματος.

«Η αβεβαιότητα για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την ΕΕ εμποδίζει την ικανότητα των ΜΒΕ να σχεδιάζουν μελλοντικά και αυτό αποτυπώνεται στην αναποφασιστικότητα των ΜΒΕ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συναλλαγματικών τους στρατηγικών», ανέφερε ο Τζέρεμι Κουκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην World First.

«Ο φόβος είναι ότι με το να μην καταφέρνουν να προχωρούν σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου για μεγάλο διάστημα μετά την 23η Ιουνίου, πολλές βρετανικές ΜΒΕ βρίσκονται στο έλεος μεγάλων διακυμάνσεων στην ισοτιμία της στερλίνας που θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την επιχείρησή τους και την ευρύτερη οικονομία».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 31% των εταιριών ανησυχούν για τον αντίκτυπο που η αβεβαιότητα θα μπορούσε να έχει στην επιχείρησή τους, το 55% πιστεύουν ότι η στερλίνα θα συνεχίσει να είναι ευμετάβλητη το δεύτερο τρίμηνο και 13% προέβλεψαν ότι θα είναι πολύ ευμετάβλητη.

Η ευρωζώνη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας και το ευρώ είναι το ξένο νόμισμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στις συναλλαγές των βρετανικών ΜΒΕ, αντιστοιχώντας σε σχεδόν τις μισές (49%) από όλες τις συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.

Πηγή: skai.grΣχόλια