Τη Τρίτη επιχείρηση απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη – Δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ στον καταυλισμό

Τη Τρίτη επιχείρηση απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη – Δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ στον καταυλισμό

Αύριο Τρίτη, 24/5 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή επιχείρηση απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν κληθεί 10 διμοιρίες των ΜΑΤ από την Θεσσαλονίκη και γύρω περιοχές να βρίσκονται στο σημείο προκειμένου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν άμεσα σε 8 νέους χώρους φιλοξενίας.

Παράλληλα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να έχουν φύγει από την Αθήνα προκειμένου να βρίσκονται στην Ειδομένη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, άγνωστο αν απλώς συμμετέχουν σε αυτή ή αναζητούν κάτι περισσότερο στο χώρο του καταυλισμού.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα» για την εκκένωση της Ειδομένης. Ωστόσο, αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν πιο αυστηρές και συστηματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των ανθρώπων που παραμένουν στον καταυλισμό και τη μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας που είναι ήδη έτοιμες και συνεχώς επεκτείνονται, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.

Γ. Κυρίτσης: Αύριο ξεκινά, πιθανότατα, η μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη

«Αύριο ξεκινά, κατά πάσα πιθανότητα, η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας που προετοίμασε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πρώην βιομηχανικούς χώρους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα σε δέκα μέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στην Ειδομένη και διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση- σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».

«Δεν είναι μια κατ εξοχήν αστυνομική ή αστυνομοκεντρική επιχείρηση» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία στα οποία θα μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων (στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι). Για τους λόγους της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων που ξεκινά αύριο θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.

«Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500- 7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης.

Διαβάστε επίσης:

Στις λάσπες ο καταυλισμός της ΕιδομένηςΣχόλια