Τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανεύρεση χώρων φιλοξενίας προσφύγων ζήτησε η κυβέρνηση

Τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανεύρεση χώρων φιλοξενίας προσφύγων ζήτησε η κυβέρνηση

Ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό τον υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά την οποία η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Αναλυτικότερα, τα κυβερνητικά στελέχη κάλεσαν τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους, και οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφερθούν για τη φιλοξενία προσφύγων.

Οι χώροι περιλαμβάνουν κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κλπ., ενώ κατά προτίμηση, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Ειδομένης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί το προσφυγικό, και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.

Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη ο κ. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, εκτιμώντας ότι σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προβλήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού η κυβέρνηση, τα κόμματα της Βουλής, καθώς και οι εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών.

Ο ίδιος ζήτησε επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών να προσδιορίσει και να χαρτογραφήσει τις ανάγκες που θα υπάρξουν για τη δημιουργία προσωρινών σημείων φιλοξενίας από τον Πειραιά μέχρι και την Ειδομένη.

Ακόμη, έθεσε το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν.

Ανέφερε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Τετάρτη και ζήτησε να εκπροσωπηθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τον χρόνο παραμονής των προσφύγων – μεταναστών στα σημεία προσωρινής φιλοξενίας, τον ανώτατο αριθμό που θα φιλοξενηθούν σε κάθε ένα σημείο, και τις ανάγκες ανά περιοχή.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων για φάρμακα και έκανε έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είτε με φάρμακα, είτε με χρήματα.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν:

– ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής

– ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας

– ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός

– ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας

– ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας

– ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν.Ξυδάκης

– η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου

– ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Μπαλάφας

– ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Β. Παπαδόπουλος

– ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης

– ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης

– ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός

– ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος

– ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κώστας Δήμτσας

– ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, Ηρακλής Γκότσης

– αρκετοί εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων.Σχόλια