Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιεί ο Προκόπης Παυλόπουλος

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιεί ο Προκόπης Παυλόπουλος

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την κατάθεση της τρίτης και τελευταίας διερευνητικής εντολής από τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η παράδοση της εντολής από τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Όπως όλα δείχνουν, τελικά ο κ. Παυλόπουλος δε θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, παρά τις σχετικές πιέσεις που του έχουν ασκηθεί τόσο από τον πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και τον κ. Λαφαζάνη. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να δώσει εντολή άμεσου σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών συνδέεται άμεσα με τον χρόνο διενέργειας των εκλογών, αφού, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, θα υπάρξει καθυστέρηση, η οποία είναι δυνατό να μεταθέσει τις εκλογές για τις 27 Σεπτεμβρίου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το σχετικό άρθρο του Συντάγματος ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, αλλά δεν κάνει ρητή αναφορά σε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Νωρίτερα ο κ. Λαφαζάνης, παραδίδοντας τη διερευνητική εντολή, ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα δε μιλάει για τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος, με τον κ. Λαφαζάνη να απαντά «θα το δούμε».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον ΠτΔ, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι θα είναι πρόκληση να πάμε άρον άρον σε εκλογές, και επανέλαβε το αίτημά του να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα και οι εκλογές να γίνουν το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει ευθύνη αν δεν το πράξει, και τότε κι εμείς θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις που δε θα θέλαμε να κάνουμε», επεσήμανε ο ίδιος, και διευκρίνισε ότι αυτό που ζητάει είναι να συγκαλέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, με φυσική παρουσία όλων των προέδρων των κομμάτων. «Αυτό είναι το χρέος του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχόλια