Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Γιούνκερ & Σουλτς: Βοηθήστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα & να ψηφίσει ο λαός απερίσπαστος

Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Γιούνκερ & Σουλτς: Βοηθήστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα & να ψηφίσει ο λαός απερίσπαστος

Τηλεφωνικές επικοινωνίες, τόσο με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις οποίες ζήτησες από τους δύο κορυφαίους ευρωπαίους παράγοντες να συμβάλουν προκειμένου να παραταθεί το πρόγραμμα που αφορά στη ρευστότητα των τραπεζών, μέσω του ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την απαραίτητη ψυχραιμία στους Έλληνες πολίτες, προκειμένου να ψηφίσουν απερίσπαστοι στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας στη συνομιλία του με τον κ. Γιούνκερ «διατύπωσε τη θέση ότι το να παρεμποδίζεται η δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού με το κλείσιμο των τραπεζών είναι έξω από τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης».

Ακόμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός «επεσήμανε στον Πρόεδρο της Κομισιόν ότι ο ίδιος, ως ευρωπαίος πολιτικός, οφείλει να υπερασπιστεί τις παραδόσεις της Ευρώπης, ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει την Κυριακή απερίσπαστος». Επίσης «στην κατεύθυνση αυτή, του ζήτησε να συμβάλλει ώστε να επεκταθεί για λίγες μέρες το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας».

Το τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ πραγματοποιήθηκε, όπως έγινε γνωστό, λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αισθάνεται προδομένος από την ελληνική κυβέρνηση, και κάλεσε τον ελληνικό λαό να πει «ναι» την Κυριακή, στο ερώτημα που θα του δοθεί, σημειώνοντας ότι «όχι» θα είναι καταστροφικό, καθώς θα σημαίνει «ανεξαρτήτως ερωτήματος, καθώς ακόμα δεν το ξέρουμε, πως η Ελλάδα λέει «όχι»στην Ευρώπη».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε: «Απαραίτητο στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια».

Σε ό,τι αφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σουλτς, κατά το τηλεφώνημα που δέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε «να στηρίξει η Ευρωβουλή το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες και να αφεθεί ο ελληνικός λαός απερίσπαστος να αποφασίσει».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «ενημέρωσε τον Α. Τσίπρα ότι θα συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη Προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα καθώς και τη συνολική κατάσταση ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες».Σχόλια