Τηλεοπτικές άδειες: Εντός 15 ημερών η πρώτη δόση από τους καναλάρχες

Τηλεοπτικές άδειες: Εντός 15 ημερών η πρώτη δόση από τους καναλάρχες

Την έναρξη μιας νέας εποχής στο τηλεοπτικό τοπίο σηματοδότησε η ολοκλήρωση της μαραθώνιας δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, με τους νικητές και τους χαμένους να συζητούν ήδη για την «επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία, οι νέοι καναλάρχες θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση των χρημάτων που πρόσφεραν για την απόκτηση των πολυπόθητων αδειών εντός 15 ημερών, ενώ το συνολικό ποσό θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις, με τραπεζικές επιταγές που εκδίδονται σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου.

Αναλυτικότερα, η πρώτη δόση θα πρέπει να δοθεί εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη κάθε δικαιούχου, η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός ενός έτους από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας, και η τρίτη και τελευταία δόση εντός των επόμενων δύο ετών από την ημερομηνία χορήγησης της τηλεοπτικής άδειας.

Ωστόσο, αν κάποιος από τους τέσσερις νέους καναλάρχες δεν καταβάλλει το χρηματικό ποσό, ή καθυστερήσει στην καταβολή του, τότε, όπως προβλέπει ο νόμος, η τηλεοπτική άδεια «περνάει» στον επόμενο πλειοδότη. Μάλιστα, αυτό ισχύει τόσο σε ό,τι αφορά στην πρώτη δόση, αλλά και στις άλλες δύο.

Σε περίπτωση, λοιπόν, ανατροπής του διαγωνισμού, ο επόμενος πλειοδότης είναι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είχε προσφέρει το ποσό των 61,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους επιχειρηματίες που δεν έλαβαν τηλεοπτική άδεια και οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα του επιλαχόντα.

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις επιλαχόντες που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν μία από τις τηλεοπτικές άδειες, και τα ποσά που έφτασαν να προσφέρουν έχουν ως εξής:

-DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδης 61,5 εκατομμύρια ευρώ,

-ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) 61 εκατομμύρια ευρώ,

-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης 18 εκατομμύρια ευρώ,

-ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR 13 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι άδειες που έλαβαν χθες οι νέοι καναλάρχες χαρακτηρίζονται ως προσωρινές, καθώς εντός 20 ημερών θα γίνει εκ νέου έλεγχος των Πόθεν Έσχες των εταιρειών, και τότε, εάν δεν υπάρξει εμπλοκή, θα κατοχυρωθούν οι τηλεοπτικές άδειες οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εξασφάλισαν ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΪ και οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Χρήστος Καλογρίτσας.

Συγκεκριμένα, την πρώτη τηλεοπτική άδεια έλαβε η εταιρεία ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου, με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ, τη δεύτερη ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα, με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ, την τρίτη ο ΑΝΤΕΝΝΑ T.V., ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού, με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ, και την τέταρτη η εταιρεία  ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη, με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Κατακραυγή αντιπολίτευσης για το επικείμενο λουκέτο σε ΜΜΕΣχόλια