Την άλλη βδομάδα μνημόνιο και προαπαιτούμενα στη Βουλή

Την άλλη βδομάδα μνημόνιο και προαπαιτούμενα στη Βουλή

Στη συνάντηση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Hilton, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, συζητούν με τους επικεφαλής των Θεσμών για τις τελευταίες λεπτομέρειες και εκκρεμότητες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει το προσχέδιο του Μνημονίου και το επεξεργάζεται, προκειμένου να υπάρξουν οι τελικές διατυπώσεις και προσθαφαιρέσεις, με βάση και το κείμενο της ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Σταθάκης, από τη πλευρά του, εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών. «Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά» είπε, και κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Welt, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, αρκέστηκε να αναφέρει: «Πιθανώς να είναι ακριβές».

Στο μεταξύ, ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε ότι, μαζί με το νέο Μνημόνιο που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα συμπεριληφθούν και τα πρώτα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτές οι «prior actions» θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του 3ου Μνημονίου και δεν θα έρθουν ξεχωριστά, προκειμένου να μην τεθεί ζήτημά με την ψήφισή τους.

Οι σημερινές, κρίσιμες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, που διεξάγονται παράλληλα, αφορούν στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις.

Ο συζητήσεις γίνονται για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης:

1) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,

2) τα «κόκκινα» δάνεια,

3) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της

4) πρόωρης συνταξιοδότησης.Σχόλια