Την ενοχή Παπακωνσταντίνου ζήτησε η εισαγγελέας

Την ενοχή Παπακωνσταντίνου ζήτησε η εισαγγελέας

Να κριθεί ένοχος και για τα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορείται πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι τα κακουργήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας.

Νωρίτερα η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της σημείωσε ότι ο μόνος που είχε συμφέρον να διαγράψει τα αρχεία ήταν ο κατηγορούμενος, είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του, είτε για να προστατεύσει το δικό του όνομα στη πολιτική.

Αναλυτικότερα, η εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε την λίστα Λαγκάρντ και στη συνέχεια δεν έκανε τίποτα, σημειώνοντας ότι «Υποστηρίζει ότι ήταν απόρρητη, ότι θα διέρρεαν τα στοιχεία της στο ΣΔΟΕ, ότι θα είμαστε έκθετοι στη γαλλική κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Τίποτα από αυτά δε θα συνέβαινε όπως δε συνέβη. Οι Γάλλοι δεν είχαν πρόβλημα να μας ξαναστείλουν τη λίστα όπως και μας την ξανάστειλαν».

Η κ. Δημητρίου συνέχισε σημειώνοντας ότι όλα τα κωλύματα που υπήρξαν ήταν προφάσεις από την πλευρά του κατηγορουμένου, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι χάθηκε το cd με τη λίστα «απαράδεκτο» όπως και το ότι ο υπουργός υποστηρίζει ότι «δε θυμάται που το έδωσε».

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε τις κατηγορίες του πρώην υπουργού Οικονομικών έναντι των κ.κ. Βενιζέλου και Διώτη ως «αόριστες», καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε στα χέρια του τις πραγματογνωμοσύνες των ειδικών.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου ό,τι έκανε το έκανε μόνος του», είπε κατηγορηματικά η εισαγγελέας, διερωτώμενη πώς ο κ. Παπακωνσταντίνου εμπιστεύθηκε σε μια γραμματέα του cd, ενώ δεν ήθελε να το πρωτοκολλήσει: «Αυτά τα πράγματα ούτε στα μικρομάγαζα δε συμβαίνουν, πόσο μάλλον σε ένα υπουργείο. Ο κατηγορούμενος είχε συμφέρον να κάνει τη νόθευση. Υπήρχαν πολλοί τρόποι να κάνει τη διαγραφή αλλά δεν έχει σημασία ποιον τρόπο επέλεξε. Ο κ. Διώτης ξέρει πολλά αλλά φαίνεται ότι δε θέλει να μιλήσει γιατί είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος. Ό,τι έκανε το έκανε μόνος του ο κ. Παπακωνσταντίνου ή σε συνεργασία με κάποιο πολύ δικό του πρόσωπο».

Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί, προσθέτοντας ότι «δε σεβάστηκε την αρχή της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Παρέβη τα καθήκοντα του».

Επίσης, η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου ανέφερε ότι ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος είχαν γνώση των μεγαλύτερων καταθετών, όταν έχουν στα χέρια τους τη επίμαχη λίστα. «Τους μεγαλοκαταθέτες τους γνώριζε μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο συνεργάτης του κ. Αγγελόπουλος», τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, συμπληρώνοντας ότι ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος γνώριζαν τα ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωσταντίνου, ώστε να προβούν στο σβήσιμο των στοιχείων τους από τη λίστα, προκειμένου να βλάψουν πολιτικά τον πρώην υπουργό.

Το δικαστήριο διέκοψε για το μεσημέρι της Τετάρτης.


Σχόλια