Την ενοχή του Γ. Παπαντωνίου για ανακριβές πόθεν έσχες ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του Γ. Παπαντωνίου για ανακριβές πόθεν έσχες ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες το 2009 ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο εισαγγελέας, Π. Πούλιος.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός, αναφερόμενος στο ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ, που φέρεται να μην είχε δηλώσει το ζεύγος Παπαντωνίου, το χαρακτήρισε «ιδιαίτερα μεγάλο» και επεσήμανε ότι «δε δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση των κατηγορουμένων».

Ο εισαγγελέας, ανέλυσε όλη τη διαδρομή του ποσού από το 2000 μέχρι το 2010, οπότε τα χρήματα επαναπατρίστηκαν, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το 1999 οι δύο κατηγορούμενοι διέθεταν καταθέσεις ύψους 105.000 ευρώ, ενώ το 1998 αγόρασαν οικόπεδο ακίνητο έναντι 40 εκατ. δρχ.

Επίσης, επεσήμαινε ότι η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου ήταν η πραγματική και κύρια δικαιούχος του επίμαχου ποσού καθ’ όλη την διάρκεια ύπαρξης του λογαριασμού της HSBC Ελβετίας, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού στην HSBC, κι αυτό αποδεικνύεται κυρίως από το γεγονός ότι το χρηματικό ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του, Γ. Κανδαλέπα.

«Από την όλη διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκριβούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού», κατέληξε ο κ. Πούλιος.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, τόσο τον πρώην υπουργό. όσο και τη σύζυγο του, και επιδίκασε επίσης χρηματική ποινή 100.000 έκαστος και αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου 50.000 ευρώ έκαστος λόγω ηθικής βλάβης.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του δεν παρίστανται στη δίκη, αλλά εκπροσωπούνται δια των τριών πληρεξουσίων δικηγόρων τους. Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Οκτωβρίου.Σχόλια