Την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ζητούν οι Φιλανδοί

Την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ζητούν οι Φιλανδοί

Στο μισό έχει υποχωρήσει στη Φιλανδία η υποστήριξη προς το ευρώ, με το ποσοστό να καταγράφεται στο 54%, καθώς η Σκανδιναβική χώρα έχει εδώ και τρία χρόνια ύφεση και τα μάλιστα οι συνθήκες θεωρούνται πλέον «ώριμες» δια διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε η χώρα αν το επιθυμούν οι πολίτες να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Πάντως, η υποστήριξη στην έξοδο παραμένει σχετικά περιορισμένη και ακόμη και ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των «Φινλανδών» (και νυν ΥΠΕΞ) απέφυγε να το υποστηρίξει, αναγνωρίζοντας πως θα ήταν «πολύ δύσκολη διαδικασία».

Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του μεγαλύτερου φινλανδικού καναλιού, του YLE, το 54% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ έναντι ενός 31% που επιθυμεί επιστροφή στο φινλανδικό μάρκο.

Έναν μήνα πριν, στο Ευρωβαρόμετρο υπέρ του ευρώ εμφανιζόταν το 64% -πέρυσι, ήταν στο 69%.

Το Φινλανδικό Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει τους επόμενους μήνες το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση, κάτι που είναι υποχρεωμένο να κάνει μετά τη συλλογή 50.000 υπογραφών για το αίτημα. Το εάν η διαδικασία θα οδηγήσει όντως σε δημοψήφισμα είναι αβέβαιο, ενώ ακόμη δυσκολότερο θεωρείται στο τέλος να έφτανε το Ελσίνκι όντως να βγει από το κοινό νόμισμα.

Ενδεικτικά, ο Τίμο Σόινι -επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των «Φινλανδών» (πρώην «Αληθινών Φινλανδών»), ο οποίος πλέον βρίσκεται στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών- περιορίστηκε σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης να πει ότι «η Φινλανδία θα ήταν καλύτερα να είχε μείνει έξω από το ευρώ, όμως το πώς να υποχωρήσει κανείς από αυτήν την κίνηση είναι πολύ περίπλοκο ζήτημα».

Ο ίδιος μάλιστα απέφυγε να πάρει ανοικτά θέση για το εάν θα έπρεπε να υπάρξει… FINexit. Περιορίστηκε μόνο στο ότι οι άλλες δύο σκανδιναβικές χώρες μέλη της ΕΕ, η Σουηδία και η Δανία, είχαν αποφασίσει με δημοψήφισμα να μην μπουν εξαρχής στο ευρώ.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια