Την πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ζητεί ο Τόμσεν

Την πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ζητεί ο Τόμσεν

Την πλήρη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης φέρεται να εισηγήθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, με γραπτή έκθεση την οποία εμφανίζεται να έχει παραδώσει στη διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο κ. Τόμσεν θεωρεί ότι το πολιτικό κλίμα στη χώρα δε θα επιτρέψει την οικονομική της ανάκαμψη με τα δεδομένα που έχει θέσει το Ταμείο και τους όρους που ζητούν οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τόμσεν και οι συνεργάτες του φέρονται να εκτιμούν ότι καμία ελληνική κυβέρνηση, τώρα ή στο μέλλον, δε θα είναι σε θέση να επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ, ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, φέρεται ακόμη να τονίζει στην έκθεσή του ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να «παγιδευτεί» στις διαθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Βερολίνου, το οποίο επιθυμεί να παρατείνει την αβεβαιότητα μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γερμανία.

Μετά τη διαρροή των παραπάνω πληροφοριών, αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «διχοτόμηση» στο εσωτερικό του ΔΝΤ αναφορικά με τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με τον κ. Τόμσεν να τάσσεται με αυτούς που ζητούν την απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών και την αποχώρηση του IMF από το ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, το άλλο «μέτωπο» υποστηρίζει πως πρέπει να βρεθεί μία λύση, πως πρέπει να μετατοπιστεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος κατά έναν χρόνο, ζητώντας, ωστόσο, μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων, και έχει τη στήριξη και της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως αποδείχθηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.Σχόλια