Πήραν πισω το… δώρο στους λαθρέμπορους

Πήραν πισω το… δώρο στους λαθρέμπορους

Μετά την κατακραυγή της αντιπολίτευσης σχετικά με τις αλλαγές στον τελωνειακό κώδικα για τα πρόστιμα λαθρεμπορίας, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκαν να αποσύρουν την σκανδαλώδη τροπολογία.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η δεύτερη τροπολογία που αποσύρεται σε δύο ημέρες μετά από αυτή του Γιώργου Σταθάκη χθες (12/4).

Πρόκειται για τους Δημήτρη Δημητριάδη, Μάριο Κάτση και Απόστολο Καραναστάση, οι οποίοι κατέθεσαν τροπολογία σύμφωνα με την οποία η εταιρεία στην οποία περνά περιουσιακό στοιχείο του κράτους μετά από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης δεν βαρύνεται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία.

Η τροπολογία αν και προέβλεπε αλλαγή του τελωνειακού κώδικα δεν κατατέθηκε από την κυβέρνηση αλλά από βουλευτές προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία απαίτησε από την κυβέρνηση να αποκαλύψει τα ονόματα των επενδυτών που ευνοούνται.

«Υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες είναι κατάπτυστες και απαράδεκτες και θέλουν να αποφευχθεί η διαφάνεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» σχολίασε ο κ. Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Κατετέθη βουλευτική τροπολογία που αλλάζει τον τελωνειακό κώδικα και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υποδομών. Ο υπουργός Υποδομών αλλάζει τον τελωνειακό Κώδικα! Με την ρύθμιση ο νέος μέτοχος δεν έχει ευθύνη για τα χρέη που έκανε η παλιά διοίκηση. Όμως όταν μεταβιβάζονται μετοχές γίνεται νομικός και οικονομικός έλεγχος της εταιρίας. Πάντα ζητείται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου ώστε ο νέος μέτοχος να γνωρίζει πλήρως την κατάσταση. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και απαλλάσσει εις βάρος του ελληνικού δημοσίου τον νέο μέτοχο. Να το πάρετε πίσω γιατί είναι ντροπή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κριτική του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου του ΠΑΣΟΚ: «Κάνετε τροποποιήσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα. Ελπίζω να μην γίνει αποδεκτή αν δεν έρθει ο υπουργός Οικονομιών να μας πει τι γίνεται. Εμείς θεωρούμε ότι είναι «φωτογραφική». Πείτε μας ποιους αφορά. Γιατί έχετε τόση βιασύνη;» είπε.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε λόγο για τροπολογία κομπίνα, ενώ ο κ. Γιάννης Βρούτσης προειδοποίησε την κυβέρνηση πως αν επιμείνει στην ρύθμιση και δεν την αποσύρει, η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Μετά τις ομαδικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης ο κ. Δημήτριάδης αναγκάστηκε να διαβάσει γραπτή δήλωση στην Ολομέλεια που αναφέρει: «επειδή στην αιτιολογική έκθεση ίσως να μην αποκρυσταλλώνεται η πρόθεσή μας και για αποφυγή στρεβλών εντυπώσεων αποσύρουμε την τροπολογία».


 

Aξίζει να σημειωθεί πως μπορεί η κυβέρνηση να κάνει το ένα λάθος με το άλλο, ωστόσο όταν η κατακραυγή από τα άλλα κόμματα και το λαό δεν είναι τόσο μεγάλη, βρίσκει τρόπους να περνάει τις τροπολογίες μέσω… Νέας Ζηλανδίας, όπως έγινε με την «φωτογραφική» τροπολογία η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα (Δ. Εμμανουηλίδη, Κ. Μορφίδη και Γ. Παπαφιλίππου) και η οποία ήταν –όπως καταγγέλλεται- το «ρουσφέτι» του ΣΥΡΙΖΑ στην εταιρεία ΕΛΦΕ ΑΒΕΕ, συμφερόντων του επιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

PROTOΣχόλια