Τις αντιρρήσεις τους για το διαγωνισμό για τις άδειες & τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις εξέθεσαν τα κανάλια στο ΣτΕ

Τις αντιρρήσεις τους για το διαγωνισμό για τις άδειες & τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις εξέθεσαν τα κανάλια στο ΣτΕ

Συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά των τηλεοπτικών αδειών και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV) και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, εξέθεσαν τις αντιρρήσεις τους  για το διαγωνισμό και ζήτησαν για τις τηλεοπτικές άδειες, να κριθούν αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις.

Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς κατέληξε η διοίκηση σε αυτό το νούμερο

Αυθαίρετη χαρακτήρισαν και την τιμή εκκίνησης που ορίστηκε στα τρία εκατομμύρια ευρώ, αφού, όπως σημείωσαν, δεν προκύπτει ούτε από τις δύο μελέτες που συντάχθηκαν για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων αυτή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί χάρτες συχνοτήτων και μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι δε γνωρίζουν τη χωρητικότητα του φάσματος, με αποτέλεσμα να καλούνται να καταβάλουν τουλάχιστον τρία εκατ. ευρώ χωρίς να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα.

«Φοβούνται τους νέους παίχτες στο παιχνίδι. Θέλουν να διατηρηθεί αυτή η παρανομία. Να παίξουν αυτοί το παιχνίδι για να επηρεάζουν το δημόσιο βίο όπως θέλουν» ανέφεραν από την πλευρά τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημοσίου, επιχειρώντας να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών.

«Υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να γίνει ο διαγωνισμός. Όλα τα άλλα είναι συσκότιση. Η σκοπιμότητα είναι να δημιουργηθεί σύγχυση, η οποία έχει σχέση με την προειδοποιητική επιστολή της επιτροπής, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο», πρόσθεσαν.

Αναλυτικότερα και μεταξύ άλλων, οι δικηγόροι του Δημοσίου σημείωσαν ότι το ΕΣΡ είχε πρόβλημα νόμιμης συγκρότησης. Είχε κριθεί αντισυνταγματική η παράταση της λειτουργίας του και για αυτό κρίθηκε απαραίτητο πριν το διαγωνισμό να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η επίμαχη διαδικασία.

Επίσης, ειπώθηκε ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας έγινε για πρώτη και μόνο μία φορά, ενώ αν ακολουθείτο κατά γράμμα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει, αφού δε διαθέτουν την απαραίτητη αδειοδότηση και ήδη είναι παράνομοι.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι δεν τίθεται θέμα έννομου συμφέροντος, καθώς δεν υφίσταται κάποια άμεση βλάβη στις εταιρίες. Η αρμοδιότητα του αριθμού των σταθμών και της τιμής εκκίνησης ύψους 3 εκατ. ευρώ, είναι – όπως είπαν- ζήτημα αρμοδιότητας υπουργού, καθώς το ΕΣΡ δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα.

Τέλος σημείωσαν ότι η τηλεόραση είναι ένας ευαίσθητος τομέας και πρέπει να προσαρμόζεται στις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες. Ο διαγωνισμός γίνεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς στο σχετικό νόμο δεν υπάρχει περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, αλλά συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για να υποβληθούν τα υπομνήματα λήγει στις 20 Ιουλίου.

 

 

Σχόλια