Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει: Θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα μόνο αν γίνει ελάφρυνση του δημοσίου χρέους

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει: Θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα μόνο αν γίνει ελάφρυνση του δημοσίου χρέους

Ότι το ζήτημα του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί το σημείο – κλειδί για την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, ο κ. Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι το Ταμείο είναι θετικό στην πρόωρη εξόφληση του δανείου που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πρόωρη εξόφληση του δανείου είναι καλοδεχούμενη».

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι προϋπόθεση αποτελεί η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας.

Ακόμη, ο κ. Ράις ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ συμμετείχε στη διάρκεια της αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως το Ταμείο συμμετέχει στη διαδικασία, καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι το Ταμείο έχει καλή συνεργασία με την κυβέρνηση στα θέματα που αφορούν στην τρέχουσα αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Ράις τήρησε στάση αναμονής μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι προς το συμφέρον όλων οι ελληνικές τράπεζες να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, καθώς το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.Σχόλια