Το επόμενο βήμα του ΣΔΟΕ

Το επόμενο βήμα του ΣΔΟΕ

Του Πέτρου Κουσουλού

Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΣΔΟΕ. Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του Σώματος, Στέλιος Στασινόπουλος παρέδωσε στον Παναγιώτη Δάνη, πρώην στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού που είχε συνταξιοδοτηθεί.

Η συγκεκριμένη αλλαγή σηματοδοτεί μια σειρά από σαρωτικές αλλαγές που επίκεινται το προσεχές διάστημα, με πρώτη και καλύτερη την υπαγωγή του ΣΔΟΕ στον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό, κ. Παναγιώτη Νικολούδη, προσωπική επιλογή του οποίου, ως λέγεται είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας.

Οι βάσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει ήδη αποκρυπτογραφηθεί μέσω της αποκάλυψης του ereportaz σε ότι αφορά τα 22 μέτρα κατά της διαφθοράς.

Θεωρείται δεδομένο ότι το βάρος της έρευνας θα πέσει επάνω από τις διαβόητες πλέον λίστες των εμβασμάτων του εξωτερικού.

Τα ερωτήματα

Οι αλλαγές οι οποίες σηματοδοτούνται μπορεί να είναι ραγδαίες, όμως προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Στελέχη του ΣΔΟΕ ήδη εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την «αποκοπή» τους από το υπουργείο Οικονομικών καθώς θεωρούν ότι σε καμία περίπτωση το Σώμα δεν πρέπει να ενεργεί ως προέκταση της δικαστικής εξουσίας. «Ο ρόλος του ΣΔΟΕ είναι να συλλέγει έσοδα», αναφέρουν.
Ένα επιπλέον ζήτημα είναι τι θα απογίνει με το θέμα των προληπτικών ελέγχων που -κακώς- είχαν δοθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η τρέχουσα φοροδιαφυγή είναι ένα στοίχημα που πρεπει να κερδίσει παση θυσία οπως λένε έμπειρα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς αποτελεί την γάγγραινα της ελληνικής οικονομίας.

Στασινόπουλος: Παραδίδω ισχυρό ΣΔΟΕ

stasinopoulos

Την ίδια στιγμή στην παράδοση ενός «ισχυρού ΣΔΟΕ» προχώρησε σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του στο ereportaz ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας, Στέλιος Στασινοπουλος.

«Εμείς δεν κυνηγήσαμε τον μικρό παραβάτη. Τα βάλαμε με τα αποκαλούμενα μεγάλα ψάρια. Και πιστέψτε με ο τρόπος δράσης μας απέδωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Δάνης

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ πρόκειται για…παλιά καραβάνα του ελεγκτικού μηχανισμού. Γεννηθείς το 1946, στη Νεάπολη Λακωνίας.

Υπηρέτησε στο παρελθόν σε ιδιαίτερες θέσεις του Σώματος. Ο κ. Δάνης υπήρξε μεταξύ άλλων προϊστάμενος της ΥΠΕΔΑ Αθηνών, της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών, και της Π.Δ. ΣΔΟΕ Αττικής. Ενώ συνταξιοδοτήθηκε το 2005. Θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός και άτεγκτος, με εξειδίκευση στον εντοπισμό των πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Ο κ. Δάνης έχει τη φήμη του πολύ εργατικού και απρόσιτου ενώ επιφυλάξεις υπάρχουν στο κατά πόσο η πολύχρονη απουσία του θα επηρεάσει τον τρόπο αντιμετώπισης του Οικονομικού Εγκλήματος.
Σχόλια