Το φθινόπωρο τα πρώτα μέτρα για τα προβλήματα των νησιωτών

Το φθινόπωρο τα πρώτα μέτρα για τα προβλήματα των νησιωτών

Το φθινόπωρο αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιωτών, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα ΦΠΑ και εφαρμογής ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια.

Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με στόχο τη στήριξη των νησιών, ενώ κατατέθηκε πλήθος προτάσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου δράσης που θα στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των νησιών και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Η διαμόρφωση του εν λόγω σχεδίου θα λαμβάνει υπ’ όψιν την ιδιαιτερότητα που δημιουργεί η φυσική θέση των νησιών, και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην παροχή βασικών υπηρεσιών, καθώς και τις ανισότητες που εντοπίζονται μεταξύ των νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε άτυπη συντονιστική ομάδα εργασίας που θα προχωρήσει ταχύτατα στην επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη, με στόχο εντός του φθινοπώρου να ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη κυβερνητικών μέτρων που θα αντιμετωπίζει τα πιεστικά προβλήματα των νησιωτών.

Τα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης και στα οποία θα αναζητηθούν λύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα είναι τα ακόλουθα:

  1. Εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια
  2. ΦΠΑ: Μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης των συντελεστών και βελτίωσης της εισπραξιμότητας
  3. Μεταφορικό ισοδύναμο
  4. Ενίσχυση των Κοινωνικών/Δημόσιων Υπηρεσιών προς τους πολίτες
  5. Διαμόρφωση Θεσμών για τη χάραξη και υλοποίηση της νησιωτικής πολιτικής
  6. Υποδομές
  7. Χωροταξικά θέματα
  8. Εργαλεία χρηματοδότησης μικρής κλίμακας
  9. Καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και παραοικονομίας
  10. Νέο μοντέλο ανάπτυξης (καινοτομία, ενεργειακή αυτάρκεια, τηλεϊατρική κ.ά.) με πιλοτικές εφαρμογές σε επιλεγμένα νησιά.

Με πληροφορίες από: naftemporiki.gr

 Σχόλια