Το ημέρωμα της στρίγκλας, μια καταπληκτική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής

Το ημέρωμα της στρίγκλας, μια καταπληκτική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής

Με Tο ημέρωμα της στρίγκλας, μια νέα παραγωγή υποψήφια για το βραβείο Benois de la Danse, εγκαινιάζονται οι ζωντανές μεταδόσεις των παραστάσεων των  Μπαλέτων Μπολσόι στην Αίθουσα Banquet την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα. Η χορογραφία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τα Μπολσόι από τον πολυβραβευμένο γάλλο χορογράφο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό και βασίζεται στην απολαυστική κωμωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ καθώς και στη νευρώδη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Το ημέρωμα της στρίγκλας έκανε πρεμιέρα στη σκηνή του φημισμένου ρωσικού θεάτρου στις 4 Ιουλίου 2014 και έχει ανέβει μόνο στη Μόσχα και στο Μονακό. Μέσα από τη συνεργασία του με τον Μαγιό, το διάσημο χορευτικό σύνολο της Μόσχας διευρύνει το άνοιγμά του προς το μοντέρνο ρεπερτόριο προβάλλοντας ταυτόχρονα την απαράμιλλη τεχνική και το πηγαίο ταλέντο των χορευτών του.

Η ζωντανή μετάδοση του Ημερώματος της στρίγκλας εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το ιστορικό ρωσικό θέατρο και την Pathé Liveη οποία από το 2009 έχει καλύψει ζωντανά και έχει διανείμει μπαλέτα των Μπολσόι σε περισσότερες από 1.200 κινηματογραφικές αίθουσες σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμομια συνεργασία που προσφέρει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει κορυφαία κλασικά έργα και σπουδαία αριστουργήματα του παγκοσμίου ρεπερτορίου.

Το πρόγραμμα των μεταδόσεων για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016 περιλαμβάνει αντίστοιχα τα μπαλέτα Σπάρτακος και Δον Κιχώτης (νέα παραγωγή).

 

Μέσα από μια χορογραφική προσέγγιση,…

… κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των χορευτών του διεθνούς φήμης χορευτικού συγκροτήματος, ο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό –ο πρώτος ξένος χορογράφος που προσκαλείται από τα Μπολσόι– ακολουθεί τη βασική πλοκή του σαιξπηρικού έργου, προσθέτοντάς της πινελιές αισθησιασμού και πάθους: οι υποψήφιοι μνηστήρες της αξιαγάπητης και υπάκουης Μπιάνκας είναι πολλοί. Ανάμεσά τους, όμως, ξεχωρίζει ο Λουτσέντσιο. Ωστόσο, ο πατέρας της Μπιάνκας δεν θα της επιτρέψει να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της εάν προηγουμένως δεν βρεθεί γαμπρός για τη μεγαλύτερη αδελφή της, την οξύθυμη Κατερίνα με το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο…

Όπως γράφει ο Μαγιό στο σημείωμά του για το έργο, «Το ημέρωμα της στρίγκλας μπορεί να θεωρηθεί ως μια σύγκρουση δύο δυνάμεων της φύσης, της Κατερίνας και του Πετρούκιο, που εντέλει αποδέχονται η μία την άλλη. Η απότομη και εριστική συμπεριφορά τους οφείλεται στη μοναχικότητά τους, και οι υπερβολές τους στην απόγνωσή τους, καθώς δεν βρίσκουν μια προσωπικότητα που να μπορεί να αναμετρηθεί θαρραλέα με τη δική τους. […] Η Κατερίνα υποτάσσεται στον σύζυγό της όχι επειδή βρήκε τον αφέντη της αλλά το ταίρι της».

 

Ο Μαγιό κατορθώνει να μαγνητίσει το βλέμμα του κοινού επί δύο ολόκληρες ώρες, με τον καταιγιστικό ρυθμό της μοντέρνας δίπρακτης χορογραφίας του που κόβει την ανάσα και αναδεικνύει με τολμηρό τρόπο τις ερμηνευτικές ικανότητες των καλλιτεχνών των Μπαλέτων Μπολσόι, με τους οποίους συνεργάστηκε στενά ο χορογράφος. «Είναι σημαντικό εγώ να διαλέξω εσάς, κι εσείς εμένα», τους είχε πει σε μία από τις συναντήσεις τους. Και επέλεξε για πρωταγωνίστριά του την πρίμα μπαλαρίνα Εκατερίνα Κρυσάνοβα, η οποία επέμεινε πολύ για να πάρει τον ρόλο της δύστροπης Κατερίνας, καθώς πίστευε ότι είναι «ο ρόλος της ζωής της».

Για Το ημέρωμα της στρίγκλας, ο γάλλος χορογράφος, θέλοντας να προσεγγίσει την κουλτούρα των χορευτών του Μπολσόι, προτίμησε τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και συγκεκριμένα συνθέσεις κωμικού και σατιρικού χαρακτήρα που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο: «Η μουσική του διαπνέεται από παραφροσύνη και ελευθερία. Η Κατερίνα μοιάζει με τον Σοστακόβιτς κατά κάποιο τρόπο. Στην αρχή της χορογραφίας, η Κατερίνα παρουσιάζεται ως μια μυστικοπαθής γυναίκα, αλλά στη συνέχεια θα αναδείξει τη λαμπερή και έντονη προσωπικότητά της μέσα από τη μουσική και τον χορό», γράφει στο σημείωμά του για την παράσταση ο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό.Σχόλια