Το ΥΠΕΞ αποκαλύπτει θάψιμο της  λίστας «Μπόργιανς» με εντολή Σαμαρά

Το ΥΠΕΞ αποκαλύπτει θάψιμο της λίστας «Μπόργιανς» με εντολή Σαμαρά

Κριγμούς στην πολιτική σκηνή προξένησε το υπουργείο Εξωτερικών καταθέτοντας στη Βουλή έγγραφα που αποκαλύπτουν το «θάψιμο» της λίστας «Μπόργιανς» από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Τα έγγραφα, που συνοδεύουν την απάντηση του ΥΠΕΞ σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη και Αννέτας Καββαδία, ρίχνουν την ευθύνη στη συγκυβέρνηση του 2012.

Με βάση τα σχετικά έγγραφα του ΥΠ.ΕΞ. γίνεται προφανές ότι οι τότε ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών όχι μόνο ήταν ενήμερες για την ύπαρξη της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας ή λίστας Μπόργιανς αλλά επιπροσθέτως τις απέκρυωαν με εντολή του Αντώνη Σαμαρά.

Όπως αποκαλύπτεται από την δημοσιοποίηση της επίσημης αλληλογραφίας, ο Γενικός Πρόξενος του Ντίσελντορφ, από τις 8 Οκτωβρίου 2012, ενημέρωσε τις εθνικές αρχές ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Βεστφαλίας – Ρηνανίας Dr Norbert Walter – Borjans, τον προσκάλεσε για να συζητήσουν «θέμα οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών – φοροφυγάδων», ζητώντας σχετικές οδηγίες. Σε επόμενη επικοινωνία, στις 19 Νοεμβρίου, ο Γενικός Πρόξενος απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, ενημερώνοντάς τον ότι απέρριψε ευγενικά την πρόταση «στη συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών» που έλαβε από τον Διευθυντή του Πολιτικού γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κ. Κωνσταντίνο Μπούρα.

Μετά την αποκάλυψη της άρνησης Σαμαρά να παραλάβει την λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας, στην οποία βρισκόταν και ο στενός του συνεργάτης κ. Παπασταύρου, ο οποίος πρόσφατα πλήρωσε πρόστιμο 3,5 εκατ. ευρώ, η τότε πολιτική ηγεσία θα πρέπει να εξηγήσει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, για ποιους λόγους ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, δεν αποδέχθηκε την πρόταση για παραλαβή της λίστας Borjans, που είχε νομίμως αγοραστεί από τις αρμόδιες αρχές της Β. Βεστφαλίας-Ρηνανίας.Σχόλια