11:37 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Το εισαγγελικό πόρισμα για τα στελέχη της Alpha Bank και τον Στ. Ψυχάρη (ονόματα-έγγραφα)

Το εισαγγελικό πόρισμα για τα στελέχη της Alpha Bank και τον Στ. Ψυχάρη (ονόματα-έγγραφα)

Οι λόγοι για τους οποίους ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ και μέτοχος του Mega, κ. Σταύρος Ψυχάρης κατηγορείται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία αποκαλύπτονται στο πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα που δημοσιεύει το ereportaz.

Εκτός από τον εκδότη κατηγορούνται και 10 ανώτερα στελέχη της τράπεζας Alpha Bank φέρονται να ενέκριναν την χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ. Είχε προηγηθεί πολύμηνη προκαταρκτική έρευνα των Οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη.

Όπως προκύπτει από την έκθεση που συνέταξαν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος, στο μικροσκόπιο των Αρχών δεν μπήκε μόνο το επίμαχο δάνειο αλλά όλες οι δανειοδοτήσεις του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), από το 2000 και μετά. Ήταν η εποχή των «παχιών αγελάδων» στην Ελλάδα, όπου τα πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας, ασκούσαν μία γενναία πιστοδοτική πολιτική.

Η κατάσταση άλλαξε από το 2009

Όπως προκύπτει από το εισαγγελικό πόρισμα τα δάνεια που έλαβε ο ΔΟΛ και ο ισχυρός άνδρας του εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι και το 2009.

«Η πιστοδοτική τακτική που εφαρμόστηκε από το τραπεζικό σύστημα μέχρι και τα τέλη περίπου του έτους 2009, μπορεί να χαρακτηριστεί ως συνάδουσα με τις γενικότερες πρακτικές, τις τότε επικρατούσες συνθήκες στην αγορά και την χρηματοοικονομική κατάσταση του ΔΟΛ που επηρέαζε θετικά εκείνη του ομίλου σε ενοποιημένη βάση», αναφέρεται.

Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάξαν από το 2009 και μετά. Ο ΔΟΛ αντιμετώπιζε «εγγενή» προβλήματα, ενώ η αγορά παρουσίασε κάμψη. Ήταν η περίοδος που η ελληνική οικονομία έμπαινε για τα καλά στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και το Τραπεζικό σύστημα είχε αρχίσει να δέχεται τους πρώτους κλυδωνισμούς Παρόλα αυτά δύο μεγάλες Τράπεζες, η Εθνική και η Alpha Bank επέλεξαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Η Alpha Bank στηρίζει Ψυχάρη

alphabankΗ σχέση της Alpha Bank με τον κ. Ψυχάρη χρονολογείται αρκετό καιρό πριν την έναρξη της «κρίσης». Όπως περιγράφεται στο πόρισμα της ΤτΕ, η τράπεζα είχε στηρίξει την επιλογή του κ. Ψυχάρη να προχωρήσει στον απόλυτο ιδιοκτησιακό έλεγχο του ομίλου ΔΟΛ. Για το λόγο αυτό χορήγησε στον κ. Ψυχάρη μεγάλο δάνειο το οποίο όμως στερούνταν «ιδίας συμμετοχής». Ωστόσο και αυτή η δανειοδότηση αυτή κινήθηκε, σύμφωνα με την ΤτΕ εντός των ορίων της συνηθισμένης τραπεζικής πρακτικής, καθώς υπήρχαν οι σχετικές εξασφαλίσεις.

«Η πρώτη από τις σχετικές πιστοδοτήσεις διενεργήθηκε σε χρόνο που οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές και οι υπάρχουσες εξασφαλίσεις υπερκάλυπταν το άνοιγμα», σημειώνεται στην έκθεση της ΤτΕ που περιλαμβάνεται στο πόρισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο ο κ. Ψυχάρης διέθετε στην Τράπεζα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αξίας 80 εκατ. ευρώ.

Μέχρι και το Νοέμβριο του 2009 το δάνειο εξυπηρετούνταν κανονικά. Μάλιστα ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ φέρεται να επέστρεψε και ένα ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ του δανείου, νωρίτερα από τον χρόνο που είχε συμφωνηθεί.

Δεν ζήτησαν εξασφαλίσεις

Στη συνέχεια όμως τα πράγματα αλλάξαν. Οι αρνητικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά οδήγησαν τον όμιλο σε δυσμενή χρηματοοικονομική θέση. Οι υπάλληλοι της Alpha Bank, αντί να ζητήσουν από τον κ. Ψυχάρη να καλύψει το έλλειμμα που παρουσίαζαν οι εξασφαλίσεις του, όπως άλλωστε όφειλαν, έπραξαν το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 28 Μαϊου 2010 ενέκριναν τη μη ρευστοποίηση των καλυμμάτων παρότι η αξία τους είχε μειωθεί σημαντικά. Με λίγα λόγια παρείχαν «χείρα βοηθείας» προς τον ισχυρό εκδότη.

Ακατανόητα… δάνεια

Μάλιστα δύο χρόνια μετά -και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου του 2012- ενέκριναν τη χορήγηση και νέου δανείου προς τον κ. Ψυχάρη, ύψους 14,8 εκατ. ευρώ. Το εισαγγελικό πόρισμα κάνει λόγο για « ακατανόητη ενέργεια με βάση την Τραπεζική λογική» η οποία σύμφωνα με τον «εσωτερικό κανονισμό της Τράπεζας συνιστά παράβαση εκ μέρους των υπευθύνων της των κανόνων επιμελούς και καλής διαχειρίσεως», από την οποία «επήλθε κίνδυνος βλάβης της περιουσίας της».

Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της ΤτΕ, ο ΔΟΛ είχε πτωτική πορεία σε ότι αφορά τα έσοδα, ενώ ο ισχυρός άνδρας του δεν είχε επιστρέψει ακόμη τα 40 εκ. Ευρώ που έλαβε από το πρώτο δάνεια καθώς και τους τόκους που αναλογούσαν μέσα στους χρόνους που είχαν συμφωνηθεί.

Ποιοι διώκονται

mantzounis

O κ. Μαντζούνης

Στην έκθεση της ΤτΕ καταγράφεται ότι το «άνοιγμα της απαίτησης της Alpha Bank και υφιστάμενων καλυμμάτων ανέρχεται σε 53,9 εκατ. ευρώ», ενώ ο κ. Ψυχάρης δεν είχε επιστρέψει ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 4,1 εκατ ευρώ, την οποία είχε λάβει από την Τράπεζα. Ως εκ τούτου οι εισαγγελείς προχώρησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης τόσο στον κ. Ψυχάρη όσο και στα ανώτερα στελέχη της τράπεζας και συγκεκριμένα τους κ.κ. Πετράκη, Αρζινό, Γιαννόπουλο, Πιλάβιο, Ανδρονικάκη, Αρώνη, Θεοδωρίδη, Φιλάρετο, Μαντζούνη και Δορκοφίκη.

Διαβάστε μερικές από τις σελίδες του πορίσματος

ps6

ps5

ps3

 

ps4

ps

ps2

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας