Το κανόνι του Μαρινόπουλου σοκάρει αγορά και εργαζομένους

Το κανόνι του Μαρινόπουλου σοκάρει αγορά και εργαζομένους

Η εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ» εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη αυριανή εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμου. Σε αυτή αναφέρεται ότι η διοίκηση συμφώνησε στο αίτημα των εργαζομένων της και δεσμεύτηκε προς το Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο, «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», να προβεί  στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις προς το Δικαστήριο:

– Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής.

– Οι εταιρείες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

– Οι εταιρείες της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

– Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,  DIA», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών  των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες Εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία.

Ανησυχία ΔΝΤ για Μαρινόπουλο & το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας

Την ανησυχία του αναφορικά με τις εξελίξεις στον Όμιλο Μαρινόπουλος και το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας, εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις.

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί με τέτοιου είδους εξελίξεις, σημειώνοντας ότι στόχος του Ταμείου είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι αξιόπιστο και λειτουργικό, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε και για τη χρηματοδοτική συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, και επανέλαβε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2016 να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να αποφασίσει.

Ακόμη, συμπλήρωσε για άλλη μία φορά ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου αποτελεί η σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και η αναπροσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις του Brexit, το ΔΝΤ διαβλέπει αυξημένους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Μ. Βρετανία.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Σκλαβενίτη για Μαρινόπουλο

Με επιστολή στην οποία εκδηλώνει το ενδιαφέρον επισήμως και δημοσίως πλέον της Σκλαβενίτης, για τη Μαρινόπουλος, αλλά με απόλυτα δεσμευτικό τρόπο, εστάλη σήμερα στη Μαρινόπουλος από την πληρεξούσια δικηγόρο της πρώτης και θα παρουσιαστεί αύριο, κατά τη συζήτηση στο Πρωτοδικείο, της αίτησης προστασίας από τους πιστωτές που έχει καταθέσει η Μαρινόπουλος, στο πλαίσιο του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Σε αυτή την επιστολή, η Σκλαβενίτης γνωστοποιεί, ότι μετά τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, «διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της» στις διαδικασίες που άνοιξε η Μαρινόπουλος, με την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, «σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες»

Όπως τονίζεται στην ίδια επιστολή, η τελική συμμετοχή της Σκλαβενίτης θα εξαρτηθεί από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται:

– Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες

– Η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence)

– Oι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις

– Η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος

– Από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Ακόμη θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των υποχρεώσεων σε μισθώματα, για ακίνητα που χρησιμοποιεί ο όμιλος Μαρινόπουλου (ορισμένες πηγές τα ανεβάζουν σε 150-200 εκατ. ευρώ) με ετεροχρονισμό των πληρωμών, τουλάχιστον για μια τριετία και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των μισθωμάτων.

Τέλος βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν και οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και Ταμεία, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 105 και 110 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα 15ετίας, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

 Σχόλια