Το Μαξίμου τα βάζει με τις… δημοσκοπήσεις

Το Μαξίμου τα βάζει με τις… δημοσκοπήσεις

Το θέμα της εγκυρότητας των δημοσκοπήσεων θίγει σε ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου, «απαντώντας» με αυτόν τον τρόπο στις πρόσφατες μετρήσεις που φέρνουν την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Το Μαξίμου παραθέτει λίστα από τις δημοσκοπήσεις, τόσο πριν τις εκλογές, όσο και πριν από το δημοψήφισμα του 2015, και επικαλούμενο τις αποκλίσεις των μετρήσεων σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα εγείρει θέμα αξιοπιστίας τους.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, στις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα προέβλεπαν:

11 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA)

Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%.

Σφάλμα: 7,3%

Από το Μαξίμου σχολιάζουν σχετικά ότι ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη».

15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS

Εκτίμηση: Ισοψηφία

Σφάλμα: 7,5%

15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS

Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%

Σφάλμα: 8%

16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΪ)

Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%

Σφάλμα: 8%.

18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS

Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%

Σφάλμα 6,7%

18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC

Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%

Σφάλμα 6,7%

Για το δημοψήφισμα υπενθυμίζουν ότι οι προβλέψεις ήταν οι εξής:

1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB:

Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%

Σφάλμα 23%

1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO:

Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%

Σφάλμα 23%

1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr):

Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%

Σφάλμα 23,2%

1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue:

Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%

Σφάλμα 22,1%

1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος):

Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%

Σφάλμα 23,9%.

«Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος», επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Νουθεσίες προς την «Αυγή» το non paper του Μαξίμου

Οι παραπάνω τοποθετήσεις στο ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, μοιάζουν να έρχονται ως… νουθεσίες προς την εφημερίδα Αυγή, η οποία παρουσίασε δημοσκόπηση της Public Issue, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ είναι με μεγάλη διαφορά η καταλληλότερη δύναμη για την χώρα, ενώ, την ίδια στιγμή, 9 στους 10 είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η παραταξιακή εφημερίδα  του ΣΥΡΙΖΑ, το 36% κρίνει ότι μία κυβέρνηση ΝΔ θα ήταν η καταλληλότερη για τη χώρα, ενώ μόλις το 14% προκρίνει ως καταλληλότερο το δικομματικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ακόμη, το 85% των πολιτών απαντά ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ εννιά στους δέκα εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Παράλληλα, το 80% δηλώνει δυσαρεστημένο και με τη λειτουργία της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια ώρα, το 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι καμία από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της πολιτικής σκηνής δεν αποτελούν την καλύτερη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Επίσης, το 51% πιστεύει ότι μάλλον χρειάζεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ το 46% απαντά ότι μάλλον δε χρειάζεται αυτό.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 42% στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ το 23% υποστηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα.

ΝΔ: Ο πανικός του Μεγάρου Μαξίμου ξεχειλίζει – Η κοινωνία ζητά εκλογές

«Ο πανικός του Μεγάρου Μαξίμου ξεχειλίζει. Είναι πλέον έτοιμοι να αμφισβητήσουν ακόμη και τη δημοσκόπηση της εφημερίδας “Αυγή”. Είναι προφανώς ξεκομμένοι από τον ελληνικό λαό, που βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα υπερφορολόγησης, ανεργίας και εκτροπής. Η κοινωνία ζητά έξοδο από την κρίση. Ζητά εκλογές, για να απαλλαγεί από την πιο επικίνδυνη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 12,5% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφουΣχόλια