Το μεγάλο κραχ των Χρηματιστηρίων

Το μεγάλο κραχ των Χρηματιστηρίων

Νέα κατάρρευση δεικτών, μετοχών και αξιών στα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να διασφαλίσουν κατά το δυνατόν τις θέσεις τους με μαζική έξοδο από τις μετοχικές αγορές και αύξηση τοποθετήσεων στα ομόλογα και εν μέρει στο ιαπωνικό γεν.

Με μεγάλη πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αμέσως μετά την κατάρρευση των ασιατικών αγορών εξαιτίας των σοβαρών ανησυχιών για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 2,62% καταγράφοντας απώλειες 162,38 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 6.025,27 μονάδες.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 άνοιξε με πτώση 3,57%, με απώλειες 165,51 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 4.465,48 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο βασικός δείκτης Dax υποχώρησε κατά 3,15% και διαμορφώθηκε στις 9.805,72 μονάδες, περνώντας εκ νέου κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο δείκτης MDax κατέγραψε απώλειες 3,60% και διαμορφώθηκε στις 18.645,43 μονάδες.

Καθημερινά πλέον καταγράφεται κι ένα καινούργιο μίνι-κραχ στις ασιατικές αγορές και είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης-βαρόμετρο της περιοχής, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού έκλεισε το πρωί με νέες απώλειες της τάξης του 4% σε χαμηλό τριών ετών. Πάνω από 9% έχασαν εκ νέου σήμερα οι μεγάλες κινεζικές αγορές με αποτέλεσμα ήδη να έχουν «διαγράψει» όλα τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς.

Συγκεκριμένα με μεγάλη πτώση 4,61% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, για πέμπτη συνεχή ημέρα, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση γενικά και για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας ειδικότερα.

Ενώ το χρηματιστήριο της Σανγκάης κατέγραψε πτώση 8,49%, ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%, σημειώνοντας απώλειες 895,15 μονάδων για να κλείσει στις 18,540.68 μονάδες.

Ο Nikkei έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10% καταγράφοντας απώλειες 2.079 μονάδων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Το χειρότερο είναι πως οι επενδυτές φοβούνται μια μαζική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ακριβώς λόγω Κίνας καθώς πλέον δεν είναι «ορατή» ούτε καν η πρόθεση, η πολιτική που θα ακολουθήσει στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα της χώρας. Έχουν προηγηθεί αρκετές άκαρπες προσπάθειες να στηριχθούν οι μετοχικές αγορές, έχει προηγηθεί μια υποτίμηση στο γουάν και επισήμως μια ανακοίνωση των εποπτικών αρχών της Κίνας που αναφέρει πως σταματά προσώρας η στήριξη της αγοράς με νέες χρηματοδοτήσεις. Σενάριο πάντως που οι δυτικοί αναλυτές δεν πιστεύουν και αντιθέτως εκτιμούν πως η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται κυριολεκτικά να «πλημμυρίσει» με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν.

Είναι ενδεικτικό σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, σύμφωνα με το οποίο η κινεζική τράπεζα, το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου μήνα, θα μειώσει περαιτέρω κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό που υποχρεούνται οι τράπεζες να διατηρούν σε ρευστό, «απελευθερώνοντας» έτσι κεφάλαια της τάξης των 106 δισ. δολαρίων, τα οποία οι εμπορικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν για χορηγήσεις προς μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται «κλειδί» για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό βεβαίως έχει ήδη προσπαθήσει να το κάνει, ανεπιτυχώς, τουλάχιστον δύο φορές από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά πλέον δεν μοιάζει να έχει και κάποια άλλη επιλογή.

Αυτές οι κινήσεις, υποτίμηση γουάν συν χρηματοδοτικές «ενέσεις», προκάλεσαν ήδη αντίστοιχες κινήσεις από το Βιετνάμ, το Καζακστάν και τη Μαλαισία. Και οι τρεις αυτές χώρες αναίρεσαν τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους, επιτείνοντας έτσι την πτώση στην αγορά συναλλάγματος των αναπτυσσόμενων χωρών. Κάποια νομίσματα όπως το μαλαισιανό ρίνγκιτ διαπραγματεύονται σήμερα σε χαμηλό 17 ετών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις και στις δυτικές αγορές, με πρώτη την αμερικανική.

Σε όλα αυτά προστίθενται καθημερινά αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που επιτείνουν το πρόβλημα. Τα πλέον πρόσφατα ήταν τα άσχημα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας που ανέβασαν τον πήχη της ανησυχίας για την ανάπτυξη παγκοσμίως. Αποτέλεσμα οι μετοχές των αναπτυσσόμενων οικονομιών να καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και τέσσερα χρόνια, την ίδια ώρα που την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, Πέμπτη και Παρασκευή, ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το 2011. Ήδη οι αγορές του Χονγκ Κόνγκ,της Ινδονησία, και της Ταϊβάν έχουν μπει και επισήμως σε «bear market»…

«Σαρώνονται» και οι αραβικές αγορές

Η… «φωτιά» έφτασε και στην Αραβική χερσόνησο, βοηθούμενη και από την κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου. Χθες Κυριακή, σημειώθηκε ένα νέο μίνι κραχ στα αραβικά χρηματιστήρια –λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και των ανησυχιών που δημιουργεί η κινεζική οικονομία- με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι να κάνει «βουτιά» 7,5%, τον δείκτη Tadawull της Σαουδικής Αραβίας 6,9%, σε συνέχεια του πτωτικού σερί του που έχει σωρευτικά καταγράψει απώλειες πάνω από 24% από τον περασμένο Απρίλιο, τον δείκτη QE του Κατάρ να «γράφει» απώλειες 5,3%, τον δείκτη TA 25 του Ισραήλ με πτώση 4,1%, ενώ ο EGX της Αιγύπτου κατέγραφε την μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2012, με απώλειες 5,4%.

Για του λόγου το αληθές την Παρασκευή ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων αγορών έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, μετά την πτώση του Brent στα 45,46 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού έως και τα 39,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο δείκτης Bloomberg GCC200, που παρακολουθεί 200 μετοχές του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο του 2008.

Απώλειες άνω του 10% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Απώλειες άνω του 10% σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που θύμισε το άνοιγμα του Αυγούστου, μετά την επιβολή των capital controls στις τράπεζες, καθώς και τις ημέρες της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης το 2012.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,54%, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2012 (566,79 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 562,87 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 11,40%.

Μέσα στη σημερινή συνεδρίαση, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου μειώθηκε κατά 4,1 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έχει διαπεράσει τα χαμηλά τριετίας, ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειές του ξεπερνούν το 30%. Στα ίδια περίπου επίπεδα και η πτώση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ από την αρχή του έτους ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας του. Μόνο τον Αύγουστο ο δείκτης των τραπεζών έχει χάσει σχεδόν 70%, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, σήμερα η Alpha Bank έχασε 21,74%, η Πειραιώς έκλεισε στο -26,53%, η Eurobank υποχώρησε κατά 10,05% και η Εθνική σημείωσε απώλειες 23,08%.

Η εικόνα αυτή ήταν μια λογική συνέχεια των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου. Όπως άλλωστε αναφέρουν στελέχη της αγοράς με την προκήρυξη νέων εκλογών, ο τραπεζικός κλάδος θα παρατείνει το «πάγωμα» των χορηγήσεων, η εμπιστοσύνη θα καθυστερήσει να επανέλθει και η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά.

Το κλίμα, επίσης, σήμερα επηρεάστηκε και από την πορεία των διεθνών αγορών, οι οποίες από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη σημείωσαν βίαιη πτώση. Τα διεθνή χρηματιστήρια χτυπήθηκαν σκληρά σήμερα, λόγω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, και δη της κινεζικής, ενώ και τα εμπορεύματα υποχώρησαν σε χαμηλά έξι και πλέον ετών. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι τις τελευταίες δέκα μέρες σχεδόν 5 τρισ. δολάρια έχουν χαθεί από τις διεθνείς αγορές.

«Βουτιά» και στη Wall Street στην αρχή της συνεδρίασης

Το αρνητικό παράδειγμα ασιατικών και ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησαν στο άνοιγμα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να βυθίζεται κατά 1.000 μονάδες λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών. Ωστόσο μετά το μέσο της συνεδρίασης άρχισε να μαζεύει τις απώλειες του με αποτέλεσμα να χάνει περίπου 100 μονάδες.

Ενδεικτικό της ιδιαίτερα άσχημης κατάστασης που επικράτησε στο άνοιγμα της συνεδρίασης ήταν ο πανικός που κυρίευσε τους επενδυτές με αποτέλεσμα η διοίκηση του NYSE να θέσει σε εφαρμογή τον περίφημο Κανόνα 48 (Rule 48), βάσει του οποίου οι αρχές ελέγχου της Wall Street μπορούν να μην «ανακοινώνουν» την πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) των τριών βασικών δεικτών.

Ο εν λόγω κανόνας δημιουργήθηκε το 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ενώ για σήμερα τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή καθώς τα futures του S&P 500 έφθασαν να υποχωρούν έως και 20%.

Απώλειες 4,19% για τον S&P 500, τον δείκτη που αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά βαρόμετρα τόσο για την αμερικανική βιομηχανία όσο και για την οικονομία. Ο S&P 500 διαμορφώνεται στις 1.887 μονάδες, έχοντας εισέλθει σε «φάση διόρθωσης» από την Παρασκευή.

Σφοδρό το πλήγμα στην υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να ξεκινά τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση που ξεπέρασε το 8%, ενώ αυτή τη στιγμή υποχωρεί 4,55% στις 4.491 μονάδες.Σχόλια