Το «Μπεν Χουρ» της Ζωής: «Πυρά» κατά Τσίπρα, Στουρνάρα,κυβέρνηση, Μάρδα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ…

Το «Μπεν Χουρ» της Ζωής: «Πυρά» κατά Τσίπρα, Στουρνάρα,κυβέρνηση, Μάρδα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ…

Συνέντευξη Τύπου, στην οποία επιχείρησε έναν απολογισμό της εξάμηνης θητείας της μέχρι σήμερα, αλλά και παρουσίασε τον προγραμματισμό έργου για το επόμενο διάστημα, παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Βουλής δεν απέφυγε να ρίξει «καρφιά» σε αρκετούς, ενώ επέμεινε στην άποψή της για το χρέος ότι δεν πρέπει να πληρωθεί. Από τα «βέλη» της δεν ξέφυγε ούτε η κυβέρνηση, την οποία επέκρινε για το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, με τον οποίο έφερε τρία νομοσχέδια στη Βουλή.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών και επέμεινε στην καταγγελία της ότι ο πρωθυπουργός εκβιάζεται.

Στη συνέντευξη Τύπου, που ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, η πρόεδρος της Βουλής άρχισε σε πρώτο πρόσωπο και για αρκετή ώρα, να αναφέρει τα όσα υλοποίησε από εκείνα που είχε υποσχεθεί. Συνέχισε αφήνοντας αιχμές για όσους κατέκριναν έντονα τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Το πόρισμα της Επιτροπής, συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, θεμελιώνει «το συμπέρασμα ότι το χρέος είναι παράνομο, επονείδιστο και μη βιώσιμο, άρα δεν μπορεί να πληρωθεί. Αυτά τα συμπεράσματα θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης και όχι ευτελιστικών υπονοούμενων στα οποία έχουν καταφύγει κυρίως οι εκπρόσωποι της διαπλοκής γιατί αντιλαμβάνονται ότι το πόρισμα αποκαλύπτει και τη δική τους συνευθύνη.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της σύστασης της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι τη χαιρέτισαν προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας και ότι στις εργασίες της συμμετείχαν και πολιτειακοί παράγοντες όπως ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πυρά κατά Στουρνάρα

konstantopoulou-stournaras

Στη συνέχεια, η κ. Κωνσταντοπούλου στράφηκε κατά του Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορώντας τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για έλλειψη συνεργασίας, τόσο σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση Siemens, όπου κλήθηκε επειδή ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τον συμβιβασμό με την εταιρεία. Επίσης αρνήθηκε να χορηγήσει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους τα στοιχεία κίνησης των δανειακών συμβάσεων της χώρας, επικαλούμενο το τραπεζικό απόρρητο.

«Δεν νοείται να πραγματοποιεί η Βουλή λογιστικό έλεγχο του χρέους και η Τράπεζα της Ελλάδος να αρνείται να χορηγήσει τις κινήσεις των τραπεζικών συμβάσεων. Είναι πρωτοφανές να γίνεται επίκληση τραπεζικού απορρήτου έναντι της Βουλής για συμβάσεις που αφορούν το κράτος», είπε ακόμη η κ. Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι η έλλειψη συνεργασίας θεσμικού παράγοντα με κοινοβουλευτική επιτροπή δεν αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά, για αυτό και το επόμενο διάστημα, μετά τη διακοπή εργασιών της Βουλής, «θα υπάρξουν και οι δέουσες διαδικασίες προκειμένου ο διοικητής της ΤτΕ να προσέλθει στις αρμόδιες επιτροπές και να χορηγήσει τα στοιχεία που οφείλει».

Αιχμές για κυβέρνηση

Σε ερώτηση για το αν έτυχε η Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος της αποδοχής της κυβέρνησης, η κ. Κωνσταντοπούλου αρχικά σημείωσε την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Προκόπη Παυλόπουλου στις εργασίες, ενώ παρέθεσε και τον κατάλογο των υπουργών που έδωσαν το παρών. Ομως στη συνέχεια έριξε τα βέλη της.

«Το προκαταρκτικό πόρισμα δεν έχει τύχει της δέουσας αξιοποίησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε νεκροψία. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το πόρισμα και δική μου να επιμείνω για να το αξιοποιήσει. Υποχρέωση κάθε αρμόδια αρχής και φορέα να το λάβει υπόψη της», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι εκκρεμεί η συζήτηση για το πόρισμα στην ολομέλεια της Βουλής. «Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να το αξιοποιήσει κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει και να κάνει ότι δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Επίθεση σε Μάρδα

mardas

Για το ζήτημα αυτό, έκανε επίθεση στον Δημήτρη Μάρδα, με ένα ακόμη «επεισόδιο» να προστίθεται στο σίριαλ της μεταξύ τους διαμάχης. Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για ατυχείς δηλώσεις, σημειώνοντας ότι το γεγονός το ανέφερε και στον πρωθυπουργό. «Ατυχείς, αντιφατικές και μη προσήκουσες», πρόσθεσε αναφερόμενη στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. «Σε κάθε περίπτωση τέτοιες δηλώσεις αυτονοήτως δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση. Χαρακτηρίζουν αυτόν που τις έκανε», πρόσθεσε.

«Δεν συνηθίζω να μιλώ με non paper»

megaro-maximou

Σε άλλο σημείο, άσκησε ξανά κριτική στο Μαξίμου, σχετικά με τη δυσαρέσκεια που είχε εκφράσει η κυβέρνηση για τη στάση της, κάνοντας λόγο για θεσμική δυσαρμονία.

«Με τον πρωθυπουργό με συνδέει σχέση συντροφικότητας, εκτίμησης, τον τιμώ για την προσφορά που έκανε στο δημόσιο βίο», είπε αρχικά, αλλά στη συνέχεια σημείωσε με νόημα «δεν συνηθίζω να μιλώ ούτε με διαρροές ούτε με non paper». Η κ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι κατά την άποψή της δεν υπάρχει δυσαρμονία όταν η πρόεδρος της βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία ή όταν επιμένει η κοινοβουλευτική διαδικασία να υλοποιείται με βάση το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. «Η τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν ότι προθεσμίες τέθηκαν από δανειστές  και αυτό με καλύπτει», πρόσθεσε.

«Ας κάνουν πρόταση μομφής»

Σε σχέση με την κριτική στο πρόσωπό της, δήλωσε ότι η «Τρόικα» της αντιπολίτευσης- ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ- ζητούν την απομάκρυνσή της. «Δεν είναι απορίας άξιον τα τρία αυτά κόμματα να ζητούν την απομάκρυνσή μου», είπε και πρόσθεσε ότι δεν ζήτησε την στήριξή τους για την εκλογή της στην προεδρία ούτε έκανε προεκλογική καμπάνια. «Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Θεοδωράκη να στηρίξει την υποψηφιότητά μου», πρόσθεσε ακόμη και προκάλεσε τα τρία κόμματα να υποβάλουν πρόταση μομφής εις βάρος της, εάν το επιθυμούν.

Η συνέντευξη Τύπου είναι σε εξέλιξη. Λίγο πριν συμπληρωθούν δύο ώρες, ολοκληρώθηκε ο μονόλογος της προέδρου της Βουλής, η οποία άρχισε να δέχεται ερωτήσεις.

 Σχόλια