Το όνειρο έγινε πλέον πραγματικότητα: Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας! – Στα χέρια του Π.Ο.Υ. η τελική του έγκριση

Το όνειρο έγινε πλέον πραγματικότητα: Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας! – Στα χέρια του Π.Ο.Υ. η τελική του έγκριση

Στη διάθεση της ανθρωπότητας και μετά από πολλές δεκαετίες ιατρικών ερευνών θα βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας το οποίο ήδη κατάφερε να «περάσει» ένα από τα τελευταία εμπόδια πριν εγκριθεί για τη χρήση του και κυρίως στην Αφρική.

RTSS-development-timeline
Πίνακας ο οποίος δείχνει την πορεία ανάπτυξης του εμβολίου κατά της ελονοσίας από το 1984 έως το 2014

 

embolio-elonosia-MosquirixΠρόκειται για το Mosquirix το οποίο αναπτύχθηκε από την GlaxoSmithKline και ήδη κατάφερε να αποσπάσει τη θετική επιστημονική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τόσο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα όσο και την ασφάλειά του.

Μέχρι το τέλος του 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να εξετάσει το κατά πόσο θα μπορούσε να καλύψει και τον παιδικό πληθυσμό, καθώς, οι μέχρι τώρα κλινικές έρευνες έφεραν αποτελέσματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «μεικτά».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελονοσία σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 584.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από τους οποίους παιδιά κάτω των πέντε ετών που γεννήθηκαν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

_84471189_world_malaria

Όνειρο που έγινε πραγματικότητα! 

_78288999_ripley«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή. Για το εμβόλιο αυτό εργάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι και επί 30 χρόνια και το όνειρο έγινε πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dr. Ripley Ballou, επικεφαλής της έρευνας στην GSK, και αναφερόμενος στο εμβόλιο με την ονομασία RTS, S, το πρώτο στον κόσμο κατά μιας παρασιτικής μόλυνσης σε ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής η GlaxoSmithKline δεν αποκάλυψε την τιμή του εμβολίου, ωστόσο δεσμεύτηκε δημόσια να μην βγάλει κανένα κέρδος από αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το RTS,S έχει σχεδιαστεί ειδικά για την καταπολέμηση της ελονοσίας στα παιδιά της Αφρικής, ενώ δεν θα αναμένεται να λάβει άδεια για χορήγηση στους ταξιδιώτες που έχουν σκοπό να βρεθούν στις επίμαχες περιοχές.

Οι κλινικές δοκιμές και τα αποτελέσματά τους

Οι κλινικές δοκιμές του συγκεκριμένου εμβολίου άρχισαν να γίνονται από τις αρχές του τρέχοντος έτους και σε επτά συνολικά αφρικανικές χώρες και είχαν μεικτά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής, την καλύτερη αποτελεσματικότητα εμφάνισε σε παιδιά ηλικίας 5-17 μηνών τα οποία έλαβαν 3 δόσεις του εμβολίου μέσα σε ένα μήνα συν μια «αναμνηστική» 20 μήνες αργότερα.
malaria-prevention

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι περιπτώσεις σοβαρής ελονοσίας μειώθηκαν κατά 33% περίπου και σε χρονικό διάστημα 4 ετών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του δείχνει να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, με τον αναμνηστικό εμβολιασμό να καθίσταται απαραίτητος, καθώς, όπως προέκυψε, χωρίς αυτόν το RTS, S δεν κατάφερε σημαντικά ποσοστά μείωσης μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα των δοκιμών.

Το ίδιο εμβόλιο όμως δεν δείχνει να έχει σχεδόν καμία αποτελεσματικότητα σε νεογνά, με τα αποτελέσματά τους σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να χαρακτηρίζονται ως «απογοητευτικά».

Ωστόσο κάπως επιφυλακτική στάση δείχνει μέχρι στιγμής να κρατά  Π.Ο.Υ. ο οποίος, μέχρι τον Οκτώβριο, καλείται να αποφανθεί για το αν το συγκεκριμένο σκεύασμα θα πρέπει να βγει στην παραγωγή και να διατεθεί ή αν, η περιορισμένη ηλικιακή γκάμα στην οποία απευθύνεται και σε συνδυασμό με την καταγεγραμμένη αποτελεσματικότητα του 33%, πρέπει να εξακολουθήσουν να το κρατούν σε πειραματικό επίπεδο.Σχόλια