Το όνειρο που έγινε εφιάλτης

Το όνειρο που έγινε εφιάλτης

Προπονήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, πήρε μέρος σε αγώνα εκτός Ελλάδας, έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι όμως το όνομά της δεν βρίσκεται στη λίστα των Ελλήνων αθλητών που αυτές τις ημέρες δίνουν τη δική τους μάχη στο Ρίο ντε Τζανέιρο!


Περίπου μία εβδομάδα πριν την τελετή έναρξης του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη η Δέσποινα Ζαπουνίδου ενημερώθηκε ότι δεν έχει δικαίωμα να ταξιδέψει στο Ρίο!
Ο λόγος για την πρωταθλήτρια Ελλάδας των 20 χιλιομέτρων βάδην Δέσποινα Ζαπουνίδου. Η 30χρονη δρομέας των μεγάλων αποστάσεων, που είναι γεννημένη στις 5 Οκτωβρίου του 1985 στη Θεσσαλονίκη, έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί ίσως στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της, έχοντας πίσω της μία σπουδαία καριέρα.

Ο λόγος; Όπως καταγγέλλει η ίδια η πρωταθλήτρια, έπεσε θύμα προχειρότητας των υπευθύνων, καθώς αγωνίστηκε σε διοργάνωση της Λιθουανίας που δεν ήταν εγκεκριμένη από την IAAF (σ.σ. Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου) με αποτέλεσμα ο χρόνος της (1.33’07) που της έδινε το εισιτήριο για το Ρίο -το όριο ήταν 1.36’00- να μην μετρήσει επίσημα! Να σημειωθεί ότι πριν τον αγώνα η αθλήτρια ήθελε να αγωνιστεί στο Grand Prix της Λα Κορούνια στην Ισπανία, ενώ είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις αναφορικά με τον αγώνα της Λιθουανίας, σε ότι αφορά την σχέση του με την IAAF.

Η… γκάφα όμως των υπευθύνων δεν τελειώνει εδώ. Μετά την επιτυχία στη Λιθουανία η ατμόσφαιρα γύρω από την Δέσποινα Ζαπουνίδου μύριζε… Ρίο. Η ομοσπονδία ανακοίνωσε την επίτευξη του ορίου, η αθλήτρια μπήκε στις επιχορηγήσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μέσω της ΕΟΕ, ωστόσο προσγειώθηκε απότομα στο… φινάλε!

Περίπου μία εβδομάδα πριν την τελετή έναρξης του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη, η Δέσποινα Ζαπουνίδου δέχθηκε τηλεφώνημα και ενημερώθηκε ότι όλα όσα πέτυχε δεν μέτρησαν επίσημα και εν τέλει δεν έχει δικαίωμα να ταξιδέψει στο Ρίο!

Όπως δηλώνει η ίδια, ο κόπος της και τα τέσσερα χρόνια προετοιμασίας για να γευτεί την ατμόσφαιρα στο Ρίο πήγαν χαμένα λόγω… γκάφας!

«Ως έναν ελάχιστο βαθμό ικανοποιούμαι από τις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ζήτησε τις παραιτήσεις όλων όσοι εμπλέκονται με την υπόθεση μου, αυτών του αρχιπροπονητού και των αρμόδιων της Επιτροπής υψηλού αθλητισμού χωρίς ασφαλώς στόχος μου να είναι η εκδίκηση», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

 Η ανακοίνωση της Ελληνίδας πρωταθλήτριας:


«Στις 21/07/2016 κ ενώ βρισκόμουν στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής για το τελευταίο στάδιο της Ολυμπιακής μου Προετοιμασίας ενημερώθηκα από το αρχιπροπονητή της ομοσπονδίας κ. Δημήτριο Ευαγγελόπουλο ότι δεν μπορώ να συμμετέχω στους Ολυμπιακούς αγώνες, τη συμμετοχή στους οποίους είχα εξασφαλίσει 13 ολόκληρους μήνες πριν, διότι ο αγώνας στον οποίο πέτυχα την επίτευξη του ορίου δεν συμπεριλαμβανόταν στους εγκεκριμένους από την IAAF αγώνες για το έτος 2015 (όλα τα προηγούμενα έτη καθώς και το 2016 ο αγώνας είχε την έγκριση της παγκόσμιας ομοσπονδίας). Στο συγκεκριμένο αγώνα, που διεξήχθη στο Άλυτους της Λιθουανίας συμμετείχα με προτροπή του ιδίου του αρχιπροπονητή, ενώ εγώ αρχικά είχα εκφράσει την επιθυμία να αγωνιστώ σε άλλο αγώνα, στο Grand Prix, στη Λα Κορούνια της Ισπανίας. Ωστόσο όπως είναι γνωστό στους αθλητές της εθνικής ομάδας όλοι μας υποχρεούμαστε από την ομοσπονδία να λαμβάνουμε μέρος σε αγώνες κατόπιν συνεννόησης μαζί τους. Λόγω του ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής του βάδην θα πήγαινε στη Λιθουανία με δικούς του αθλητές, μου πρότειναν να πάω και εγώ διαβεβαιώνοντας με πως ο αγώνας είναι εγκεκριμένος.

Στον αγώνα πέτυχα επίδοση 1h33’07 με όριο συμμετοχής για τους Ολυμπιακούς 1h36’00.Αμεσως μετά η ομοσπονδία εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο ανακοίνωνε την επίτευξη του ορίου κ τη συμμετοχή μου στην επερχόμενη Ολυμπιάδα. Έπειτα συνέχισα την προετοιμασία μου για την Ολυμπιάδα με την οικονομική πλέον ενίσχυση της ΔΟΕ αφού είχα μπει στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα όπως ανακοινώθηκε και από την ΕΟΕ από την οποία λάμβανα mails (είτε απευθείας είτε μέσω της ομοσπονδίας) καθ´ολη τη διάρκεια της χρονιάς που σχετίζονταν με τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς αγώνες (τιμητικές βραβεύσεις, οδηγίες για τη διαμονή μου στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια των αγώνων, ακόμα κ για την παραλαβή του ρουχισμού και της επίσημης ενδυμασίας των αγώνων). Κάτι που φυσικά δε μου άφηνε καμία υπόνοια οποιασδήποτε αμφισβήτησης από μέρους μου για τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Τον πρώτο αγώνα για τη νέα χρόνια, το 2016,τον έκανα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, αφού το όριο το κατείχα, ώστε να αποφύγω μετακινήσεις κ ταλαιπωρία, όπου κ πέτυχα επίδοση 1h29’35.Οι επόμενοι αγώνες είχαν ως μοναδικό στόχο το πανελλήνιο ρεκορ(1h28’58) το οποίο όμως δεν ήρθε λόγω συνθηκών. Ο μεγάλος στόχος όμως ήταν άλλος… οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Αυτή θα ήταν η τρίτη και τελευταία μου Ολυμπιάδα η οποία θα ερχόταν ως επιστέγασμα μιας αθλητικής πορείας είκοσι χρόνων, της οποίας όμως τα τέσσερα τελευταία χρόνια της κατέληξαν εις μάτην. Τέσσερα χρόνια που κάθε άλλο παρά εύκολα ήταν καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν είχα την οικονομική στήριξη της ομοσπονδίας κ αναγκαζόμουν να προπονούμαι στην πόλη μου σε συνθήκες άκρως αντίξοες σε συνάρτηση των υψηλών απαιτήσεων του αγωνίσματος, με άμεση συνέπεια σοβαρούς τραυματισμούς κ προβλήματα υγείας (προπονήσεις στους -5 βαθμούς το χειμώνα και έως κ 38 το καλοκαίρι στο χωμάτινο στάδιο της περιοχής ),που όμως υπέμεινα για ένα και μόνο λόγο: τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας. Άλλωστε όποιος γνωρίζει από αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων καταλαβαίνει πως είναι ανέφικτο να γυμναστεί κάνεις σωστά κάτω από τέτοιες συνθήκες πόσο μάλλον να κάνει πρωταθλητισμό.

Παρόλο αυτά εγώ κατάφερα να πετύχω το όριο συμμετοχής στους ΤΡΙΤΟΥΣ για έμενα Ολυμπιακούς αγώνες, με τις εν λόγω συνθήκες, κάτι που ποτέ κανένας άλλος Έλληνας αθλητής-αθλήτρια δεν έχει καταφέρει σε κάποιο από τα αγωνίσματα των μεγάλων αποστάσεων. Όλα αυτά όμως πήγαν χαμένα… εξ αιτίας της απίστευτης ανευθυνότητας των «ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ».. Αυτών που ούτε πριν αλλά ούτε και μετά τον αγώνα μπήκαν στη διαδικασία να ελέγξουν την εγκυρότητα του οποίου οι ίδιοι μου υπέδειξαν να αγωνιστώ. Αυτών που την τελευταία στιγμή μου στέρησαν το όνειρο. Το σοκ είναι πολύ μεγάλο, τα συναισθήματα πραγματικά δεν περιγράφονται με λόγια. Μετά από πολύ σκληρή δουλειά κατάφερα να μπω στη δεκάδα των καλύτερων αθλητριών του κόσμου για τη φετινή χρονιά που θα συμμετέχουν στους Ο.Α. Το 1h29’35 που πέτυχα στις 27/03/2016,το οποίο αναγνωρίζεται κανονικά από την IAAF ως personal best καθώς αναγράφεται ως τέτοιο στο βιογραφικό μου αλλά κ το πανελλήνιο ρεκόρ στα 10000m βάδην με επίδοση 42’55(το προηγούμενο ήταν 44’08 από την Αθανασία Τσουμελέκα τη χρονιά που κέρδισε τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004) με κατατάσσουν εκεί. Και το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας μου με έφερε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, στα καλυτέρα που είχα φτάσει έως τώρα στην καριέρα μου.. μέχρι που μου ανακοινώθηκε, με χαρακτηριστική αναλγησία, η μη συμμετοχή μου στους αγώνες. Η συμμετοχή λοιπόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη και ύψιστο όνειρο κάθε αθλητή αποδείχθηκε για έμενα εφιάλτης.

Ως έναν ελάχιστο βαθμό ικανοποιούμαι από τις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ζήτησε τις παραιτήσεις όλων όσοι εμπλέκονται με την υπόθεση μου, αυτών του αρχιπροπονητού και των αρμόδιων της Επιτροπής υψηλού αθλητισμού χωρίς ασφαλώς στόχος μου να είναι η εκδίκηση. Πρέπει να προστατευθούν από ενδεχόμενα παρόμοια λάθη όλα τα νέα παιδιά, που καθημερινώς θυσιάζουν προσωπική ζωή κ σπουδές με το όραμα της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς αγώνες. Και σαφώς δεν απαλύνει την οδύνη μου η δημοσίευση άρθρων με τίτλους «γκάφα του ΣΕΓΑΣ» «εγκληματικό λάθος του ΣΕΓΑΣ» «φιάσκο με τη Ζαπουνίδου» κ.ο.κ., διότι η διαπόμπευση όσων με εγκληματικό ερασιτεχνισμό κατέχουν θέσεις ευθύνης και απολαμβάνουν υψηλότατες αποδοχές δεν αναιρεί στο παραμικρό τις ολέθριες για την καριέρα μου, τον ψυχισμό μου και την εν γένει προσωπικότητα μου συνέπειες των πράξεων τους, οι όποιες ασφαλώς και πρέπει να αποκατασταθούν με οποιονδήποτε τρόπο».

 

Πηγή: zoogla.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Άννα Κορακάκη: Ποια είναι η 20χρονη που έφερε το μετάλλιο για την Ελλάδα στο ΡίοΣχόλια