Το παζάρι της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Το παζάρι της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το προσχέδιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, προβλέπει την άμεση επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ευρώπη προτείνει για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία από την Ελλάδα, ότι δεσμεύεται να παίρνει και έναν απευθείας από την γειτονική χώρα.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται έτοιμοι να καταργήσουν την έκδοση βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιπλέον χρηματοδότηση, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αποδεσμευτεί στην τουρκική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2018.
Να σημειωθεί επίσης, ότι η Τουρκία ζήτησε πεισματικά να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό και ορισμένα κεφάλαια για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να διπλασιάσει την οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα και να ενισχύσει την Τουρκία με 6 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.Σχόλια