«Το Παιδί-Πολίτης» στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Νίκαιας- Αγ Ι. Ρέντη

«Το Παιδί-Πολίτης» στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Νίκαιας- Αγ Ι. Ρέντη

Τα «24 σοφά αδελφάκια» και μαζί τους «Ο Χρυσαφένιος και τα μαγικά του ταξίδια» θα συναντήσουν τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Νίκαιας- Αγ Ι. Ρέντη. Παράλληλα τα παιδιά θα γνωρίσουν τα «ασφαλή μονοπάτια του διαδικτύου» , γονείς και εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τους τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού (bulling).

Για τρίτη χρονιά οι βιβλιοθήκες του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη συνεργάζονται με το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» συμμετέχοντας στην καμπάνια «Το Παιδί- Πολίτης». Από 15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν, να εντοπίσουν και να επιλέξουν θέματα που αφορούν στην αξία της ζωής, στην παιδεία, στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, στους κανόνες της σωστής χρήσης του διαδικτύου, στο σεβασμό.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για τα Δικαιώματα του παιδιού που είναι στις 20 Νοέμβρη, με κεντρικό σύνθημα: Διεκδικώντας των παιδική μου ηλικία, οικοδομώ την ταυτότητα του πολίτη. Τι σημαίνει το παιδί-πολίτης στη σύγχρονη δημοκρατία; Με ποιους τρόπους και με ποια υλικά τα παιδιά οικοδομούν τη δημοκρατική τους ταυτότητα; Ποια τα περιεχόμενα αυτής της ταυτότητας; Ποιο το νόημα της συμμετοχής και της υπεύθυνης στάσης μέσα στην κοινωνία; Πως ένα παιδί μπορεί να κατανοήσει τις έννοιες της ελευθερίας, της ισότητας, των διακρίσεων, των θεσμών, της διαφορετικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης;

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δραστηριοποιείται από το 2000 για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ, με σκοπό την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη σύμπραξη, τον εθελοντισμό, τη συλλογικότητα με στόχο να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά.

Σχόλια