Το περιεχόμενο των email που «καίνε» τον Παπασταύρου

Το περιεχόμενο των email που «καίνε» τον Παπασταύρου

Ενδείξεις για την ενδεχόμενη συμμετοχή του Σταύρου Παπασταύρου σε κακουργηματικά οικονομικά εγκλήματα προκύπτουν από έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η ελληνική Δικαιοσύνη.
Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτει η RealNews και δείχνουν πως ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού ήταν στην πραγματικότητα ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Stabri Ltd. Πρόκειται για την offshore η οποία είχε καταθέσεις 5,399 εκατ. δολαρίων στην τράπεζα HSBC στην Γενεύη και περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα αφορούν τα e-mail που αντάλλαξε ο Στ. Παπασταύρου το 2005 με στελέχη της εταιρείας που έχει έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους και ειδικεύεται στην ίδρυση offshore εταιρειών.
“Είμαι συνέταιρος στην εταιρεία Ζέπος&Γιαννόπουλος, επικεφαλής του τμήματος κεφαλαιακών αγορών και θα ήθελα να προχωρήσω στη σύσταση μίας νέας εταιρείας BVI,IBC”, γράφει στις 6 Ιουνίου του 2005 ο ίδιος ο Στ. Παπασταύρου σε e-mail που στέλνει στην εταιρεία των βρετανικών Παρθένων Νήσων, κάνοντας αναφορά στη δικηγορική εταιρεία Ζέπος&Γιαννόπουλος. Στο ίδιο μήνυμα αναφέρει τον εαυτό του και συγγενικά του πρόσωπα ως μετόχους και διευθυντές της υπό σύσταση offshore. “Κατοχυρωμένοι μέτοχοι: Στ. Παπασταύρου, Νίκος Παπασταύρου, Φανή Παπασταύρου. Διευθυντές: Ομοίως με παραπάνω”.

Στο προ ενδεκαετίας e-mail του Παπασταύρου, γίνεται σαφές πως ο σκοπός της νέας εταιρείας δεν είναι άλλος από την κατοχή του επίμαχου τραπεζικού λογαριασμού που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ. Μάλιστα, ο Παπασταύρου ενημερώνει ότι μετά την ίδρυση της Starbri θα υπάρξουν μεταφορές χρημάτων στον λογαριασμό της, “Ο σκοπός της εταιρείας θα είναι η κατοχή ενός τραπεζικού λογαριασμού (επί του παρόντος στην HSBC, Γενεύη), ο οποίος τώρας είανι στο όνομα του πρώτου από τα παραπάνω άτομα. Συνεπώς θα υπάρξει μεταφορά κεφαλαίων από ατομικούς λογαριασμούς στον εταιρικό λογαριασμό (στην ίδια τράπεζα)”.

Η αποκαλυπτική αλληλογραφία βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2016, μετά την ικανοποίηση του αιτήματος δικαστικής συνδρομής που είχε στείλει η Ελλάδα στη Γενική Εισαγγελία των βρετανικών Παρθένων Νήσων. Μεταξύ των στοιχείων που έχουν αποσταλεί στην Αθήνα βρίσκεται ένα ακόμη e-mail, το οποίο επιβεβαιώνει την πραγματική σχέση του Στ. Παπασταύρου με τη Stabri Ltd.

Με ημερομηνία την 6η Μαΐου του 2010, εκπρόσωπος της εταιρείας που αναλαμβάνει την ίδρυση της offshore ενημερώνει τον Παπασταύρου ότι δεν έχει καταβάλει το ποσό που απαιτείται ετησίως για τη διατήρηση της υπεράκτιας εταιρείας του: “Αγαπητέ κύρια Παπασταύρου. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το ετήσιο τιμολόγιο της παραπάνω αναφερόμενης εταιρείας δεν έχει πληρωθεί μέχρι τη σημερινή ημερομηνία”.

Η αποκαλυπτική ηλεκτρονική αλληλογραφία του Στ. Παπασταύρου αναμένεται να αξιοποιηθεί από την Δικαιοσύνη, σε συνδυασμό με τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από την πολύκροτη υπόθεση των Panama Papers.

Οι εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ντζούρας, Καλούδης, που διερευνούν ενδεχόμενη δράση εγκληματικής οργάνωσης προσώπων της λίστα Λαγκάρντ με στόχο το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από φοροδιαφυγή και στην οποία εξετάζεται ο ρόλος του Στ. Παπασταύρου, συσχέτισαν τα νέα στοιχεία των Panama Papers στην εν λόγω δικογραφία.

Πηγή: NewsitΣχόλια