Το πρώτο «ψαλίδι» στις συντάξεις

Το πρώτο «ψαλίδι» στις συντάξεις

Κάτω από το όριο των 400 ευρώ καθορίζεται με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Παύλος Χαϊκάλης το ύψος της κατώτατης σύνταξης που θα χορηγούν τα Ταμεία και το Δημόσιο στους συνταξιοδοτούμενους.

Συγκεκριμένα το όριο από τα 486 ευρώ καθορίζεται στα 392,7 ευρώ για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2015 και μετά με 15ετία ή λόγω αναπηρίας 80% ή εργατικού ατυχήματος.

Όπως γράφει η Ημερησία, ταυτόχρονα όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν αναλογία της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά (για την ασφάλιση έως τις 31/12/2010 θα υπολογίζεται τμήμα σύνταξης με βάση τις καταστατικές διατάξεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν σε κάθε ταμείο).

Οι αλλαγές προκαλούνται από την εγκύκλιο Χαϊκάλη, η οποία ενεργοποιεί το Ν. 3863/10 (για τη βασική και την κατώτατη σύνταξη) και το Ν. 4334/15 (για την απονομή αναλογίας της βασικής στους συνταξιοδοτούμενους από 1/1/2015).

Σε ό,τι αφορά το ύψος της βασικής σύνταξης, ορίζεται μεν για το 2015 στα 360 ευρώ, αλλά, του χρόνου θα επαναπροσδιοριστεί σύμφωνα με την εξέλιξη του ΑΕΠ (κατά 50%) και των τιμών (κατά το υπόλοιπο 50%) της…φετινής χρονιάς.

Διαβάστε την εγκύκλιο [εδώ]

Τα βασικότερα σημεία των ανατροπών είναι:

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα απονέμονται στο εξής και αναδρομικά για όσες απονεμήθηκαν από 1/1/2015. Οι συντάξεις θα υπολογίζονται βάσει του νόμου 3863/10 με αποτέλεσμα η κατώτατη σύνταξη να πέφτει κάτω από τα 486 ευρώ, ενώ το προνομιακό τμήμα για συντάξεις 15-20 ετών θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των 67ου έτους της ηλικίας.

Αναμένονται νέες περικοπές στις συντάξεις με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2017, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Αρχικά, μειώσεις θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν έχουν βρεθεί δημοσιονομικά ισοδύναμα που να καλύπτουν πλήρως τις απώλειες που προέκυψαν από την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Για τον Οκτώβριο προγραμματίζεται νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα με ενοποιήσεις Ταμείων, ακόμη στενότερη σύνδεση των παροχών με τις ασφαλιστικές εισφορές, αύξηση των εισφορών για τους αγρότες και μείωση των υψηλότερων συντάξεων μέσω νέων εισφορών και θέσπισης του ορίου των 1.000 ευρώ, για κύρια και επικουρική σύνταξη μαζί.

Πρόωρη συνταξιοδότηση

Προωθείται η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα επιβαρυνθούν ασφαλισμένοι πριν το 1993 που είχαν «κλειδώσει» το δικαίωμα να βγούν στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη, χωρίς 40 χρόνια ασφάλισης και πριν από τα 67 με πλήρη σύνταξη. Η επιβάρυνση θα συνίσταται ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου σε 5 έως 17 χρόνια επιπλέον δουλειάς. Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και άνω. Στόχος είναι το όριο της συνταξιοδότησης να φτάσει το 2022 στα 67 έτη.

Στις περιπτώσεις όπου δεν προβλέπεται όριο ηλικίας για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, η σταδιακή αύξηση των ορίων θα αρχίσει από τη δημοσίευση του νόμου με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον η θεμελίωση δικαιώματος προβλέπεται με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 35 ετών ασφάλισης και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

Για όσους αποχωρήσουν από την εργασία τους με μειωμένη σύνταξη επιβάλλεται, εκτός από την ήδη προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία μείωση της επικουρικής κατά 6% ανά έτος, επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.Σχόλια