Το πρώτο βιονικό μάτι για την εκφύλιση της ωχράς

Το πρώτο βιονικό μάτι για την εκφύλιση της ωχράς

Το πρώτο βιονικό μάτι που αντιμετωπίζει την εκφύλιση της ωχράς τοποθέτησαν σε 80χρονο ασθενή χειρούργοι στην Αγγλία.Η εκφύλιση της ωχράς είναι η πιο συχνή αιτία απώλειας της όρασης στις ανεπτυγμένες χώρες.

Το εμφύτευμα, που τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος του ματιού του Ray Flynn από τον καθηγητή Paulo Stanga, χειρουργό-οφθαλμίατρο στο Manchester Royal Eye Hospital, μετατρέπει σε ηλεκτρικούς παλμούς τις εικόνες που λαμβάνει μία κάμερα-μινιατούρα που έχει τοποθετηθεί στα γυαλιά του Flynn και στη συνέχεια τους μεταδίδει στον εγκέφαλο.

Η τοποθέτηση έγινε τον περασμένο μήνα και ο Flynn, που είχε χάσει εντελώς την κεντρική όρασή του, μπορεί τώρα με τη βοήθεια του εμφυτεύματος να βρίσκει την κατεύθυνση λευκών γραμμών στην οθόνη ενός υπολογιστή, αναφέρει το BBC.

Με τον καιρό ελπίζει ότι η όρασή του θα βελτιώνεται ολοένα περισσότερο, ώσπου να μπορεί να εκτελεί άνετα καθημερινές δραστηριότητες όπως τα ψώνια και η κηπουρική.

Το εμφύτευμα λέγεται Argus II και δοκιμάζεται και για την αντιμετώπιση μίας άλλης πάθησης των ματιών που λέγεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Πηγή : isotimos.comΣχόλια