Το σαρωτικό νομοσχέδιο φέρνει νέους τριγμούς στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία

Το σαρωτικό νομοσχέδιο φέρνει νέους τριγμούς στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία

Μετά από πολλές συζητήσεις έκλεισαν τα 48 προαπαιτούμενα με σκοπό να… έρθουν τα 10+2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, ωστόσο το πολυνομοσχέδιο που έφερε τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Βουλή η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στην ταλαιπωρημένη ήδη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους έλληνες πολίτες.

To νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο μπαίνουν νέοι φόροι προκειμένου να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση ωστόσο διαβάζοντας κανείς το νομοσχέδιο, την έκθεση Καταργούμενων Διατάξεων ή την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, δεν βρίσκει καμία πρόβλεψη που να καταργεί τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Έτσι, από εχθές ισχύει κανονικά ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και …οι παραβάτες τιμωρούνται.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη για 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, Λόττο, Προ-Πο κλπ) αλλά και 49 λεπτά φόρο σε κάθε λίτρο κρασί. Με μισό ευρώ φόρο στα ελληνικά κρασιά υπολογίζει να εισπράξει 110 εκατομμύρια ευρώ, και άλλα 350-450 εκατομμύρια από τον τζόγο.

Μεγάλες ανατροπές και στα κόκκινα δάνεια

Η συμφωνία προβλέπει την κατηγοριοποίηση των οφειλετών στεγαστικών δανείων σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που κατατάσσονται στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και σε αυτούς που ανήκουν στη «μεσαία» τάξη. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο, και 20.639 δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια. Τα κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία είναι πιο αυστηρά με στόχο να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς «μπαταχτσήδες» όπως επισημαίνουν τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι δανειστές. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές το 33% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

Για τα χρέη στην εφορία, εισάγεται η «προειδοποιημένη καθυστέρηση» από τον οφειλέτη, δηλαδή η προληπτική ένταξη οφειλών στις 12 δόσεις πριν να καταστούν ληξιπρόθεσμες, ώστε να μη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο φορολογούμενων. Αν όμως καθυστερήσει λίγες μέρες (ή και μία ώρα μετά το 2017) να πληρώσει μία δόση, θα πετάγεται έξω από τη ρύθμιση.

H αιτιολογική έκθεση

Χαμένοι βγαίνουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη και έτσι είναι σαν να εξομοιώνονται όλοι με τις οικογένειες με δύο παιδιά. Επίσης προβλέπεται όριο δαπανών σε προμηθευτές Υγείας (για φάρμακα, διαγνωστικά κέντρα κλπ) και μηχανισμός άμεσης επιστροφής στο δημόσιο των χρημάτων που τυχόν πάρουν στην τριετία 2016-2018, για υπηρεσίες που υπερβαίνουν το ετήσιο όριο που τους θέτει η κυβέρνηση. Θέλει έτσι να εξοικονομήσει το κράτος και κάποια ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εις βάρος των αναγκών που έχουν οι ασθενείς και η αγορά.

Υ.Γ: Και αυτά είναι μόνο η αρχή καθώς αυτό δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στην ελληνική βουλή υπό τις… οδηγίες των θεσμών…

Πίνακας καταργούμενων διατάξεωνΣχόλια