Το ΣΔΟΕ στο κυνήγι των 4 δισ.

Το ΣΔΟΕ στο κυνήγι των 4 δισ.

Στο δρόμο βγαίνουν οι «ραμπο» του ΣΔΟΕ, με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου βρίσκονται «στο κόκκινο». Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναμένεται μάλιστα να αναλάβει εκ νέου την διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά κατά την διακίνηση προϊόντων και αγαθών.

Όπως αποκάλυψε το ereportaz, το μοντέλο που μελετάται και περιλαμβάνεται στα 22 μέτρα-φωτιά, προβλέπει την ενοποίηση όλων των ελεγκτικών αρχών που θα ενεργούν για την αντιμετώπιση του οικονομικού Εγκλήματος και την προληπτική πάταξη της.

Η ηγεσία του Υπουργείο Οικονομικών οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση εξαιτίας των περιορισμένων εσόδων του μήνα Φεβρουαρίου, που δεν θα ξεπεράσουν τα 2,8 δισ. και οι ανάγκες πληρωμών αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο θέτουν σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για να κερδίσουν τη «μάχη» είσπραξης του ΦΠΑ και να ανακάμψουν τα έσοδα που τον Δεκέμβριο σημείωσαν υστέρηση 35% έναντι του στόχου στο Μεσοπρόθεσμο και τα μηνύματα δείχνουν ότι η «ζημιά» συνεχίστηκε και τον –επίσης προεκλογικό- μήνα Ιανουάριο.

Τις τελευταίες ημερες η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Νάντια Βαλαβάνη έχει συνεχείς επαφές και συσκέψεις με διευθυντικά στελέχη των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, προκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να τους δώσει εντολές για να ξαναρχίσει το κυνήγι των φόρων, από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση.

Στις συσκέψεις αυτές προετοιμάζονται και οι θέσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται μεγάλες ανατροπές στο οργανωτικό σχήμα των μηχανισμών. Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει το μέλλον της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, διαφαίνεται ότι μπορεί να διατηρηθεί για να μην ανοίξει νέο μέτωπο διαμάχης με τους δανειστές.

Ξεκινούν οι προληπτικοί έλεγχοι

Ωστόσο το ΣΔΟΕ φαίνεται πως βγαίνει ξανά στους δρόμους για ελέγχους, καθώς σχεδιάζεται να αναλάβει πάλι την διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά κατά την διακίνηση προϊόντων και αγαθών, με πρώτους στόχους την μεταφορά εμπορευμάτων, τα κέντρα διασκέδασης και την έκδοση αποδείξεων από γιατρούς, δικηγόρους κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό ο προληπτικός έλεγχος έχει φύγει από τα χέρια του ΣΔΟΕ και έχει πάει στην γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων! Το γεγονός αυτό φέρεται να λειτούργησε κατασταλτικά.

Όπως επεσήμανε χθές ο Θεόδωρος Φλωράτος, ειδικός σύμβουλος του ΣΔΟΕ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό, «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να ενοποιηθούν για να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή». Όταν την 1/11/2013, ο προληπτικό έλεγχος «έφυγε» από το ΣΔΟΕ, εμείς διαμαρτυρηθήκαμε και το ΣΔΟΕ έγινε μία γραφειοκρατική υπηρεσία».

Επίσης αναμένεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη ως το τέλος της εβδομάδας, με θέμα τις ελεγκτικές δράσεις για ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, το λαθρεμπόριο καυσίμων κλπ.

Το σχέδιο για μετεκλογικό «rebound» στα φορολογικά έσοδα περιλαμβάνει δράσεις όπως:

– άμεση μετατροπή των πληροφοριακών δελτίων από ελέγχους πόθεν έσχες του ΣΔΟΕ σε εκθέσεις ελέγχου προκειμένου να βεβαιωθούν άμεσα τα σχετικά ποσά από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

– κινητοποίηση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού με σαρωτικούς προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του παρακρατούμενου ΦΠΑ. Στον προληπτικό έλεγχο θα εμπλακεί και πάλι το ΣΔΟΕ και οι μηχανισμοί του.

– άμεση ενίσχυση με ελεγκτές των μονάδων του υπουργείου Οικονομικών που ασχολούνται με τις λίστες της φοροδιαφυγής, όπως είναι το ΚΕΦΟΜΕΠ και το ΣΔΟΕ.

– διορθωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Θα δοθεί η δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση ακόμη και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στην προβλεπόμενη ελάχιστη δόση των 50 ευρώ.

Τρύφωνας Αλεξιάδης: «αυτά πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει σωστά το ΣΔΟΕ»

alexiadis

Για τις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ωστε το ΣΔΟΕ να λειτουργήσει σωστά και να φέρει χρήματα στα δημόσια ταμεία, μίλησε ο πρόεδρος εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης στην εκπομπή του Alpha 989 «Αντιθέσεις», με τους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό. Μεταξύ άλλων σχολίασε και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο σώμα, τονίζοντας οτι δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα… φωτοτυπικά.

«Σαφέστατα εμείς σαν εφοριακοί, και χαιρόμαστε που το έχει πει και η νέα κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι η διάσπαση του ΣΔΟΕ πρέπει να σταματήσει και το σώμα να ενωθεί σε μία υπηρεσία για να κάνει επιτέλους τη δουλεία του. Ο τομέας της φοροδιαφυγής δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσό που μπορούμε να εισπράξουμε αντί να ξεσκίζουμε την κοινωνία.

Απαντώντας στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να πετύχει, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι πρέπει να κάνουν όσα είπαν προεκλογικά. «Να σταματήσει η προστασία σε κάποιους, να ξεκινήσουν οι μεγάλοι έλεγχοι, να συνεχιστούν όπου έχουν ξεκινήσει και όλα αυτά να είναι αποτέλεσμα ενός κεντρικού σχεδιασμού.
Η Νάντια Βαλαβάνη είναι το κατάλληλο άτομο για τη θέση αυτή γιατί δεν δέχεται καμία παρέμβαση στο έργο της. Σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και σε υποθέσεις που άγγιζαν συγκεκριμένα συμφέροντα, υπήρχε διαπλοκή και προστασία».

Στο ερώτημα αν και πόσα χρήματα μπορούν να εισπραχθούν, ο πρόεδρος εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων απάντησε ότι «η φοροδιαφυγή φτάνει στα 15 δις ετησίως και μεγάλο μέρος των χρημάτων μπορούν –αν υπάρξει οργάνωση- να μπουν στα ταμεία του δημοσίου. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα αλλά όχι αύριο», τόνισε και πρόσθεσε οτι «αυτό θα γίνει αντιγράφοντας άλλες χώρες. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουν την Αμερική. Το ΣΔΟΕ έχει πανελλαδικά λιγότερους από 700 υπαλλήλους και 2.500 εισαγγελικές παραγγελίες καταλαβαίνετε τι πρέπει να γίνει».

Υπάρχουν δύο μνημονιακοί νόμοι που παρακαλάω να εφαρμοστούν. Ο ένας λέει ότι πρέπει να τοποθετηθούν στα λιμάνια εισόδου της χώρας ειδικά μηχανήματα x-ray (ακτινογραφίας) που θα περνάνε τα κοντέινερ και θα έχει ο τελωνιακός εικόνα τι έχει μέσα. Μνημονιακή υποχρέωση είναι επίσης η επιβολή συγκεκριμένου φόρου. Γιατί δεν γίνονται πράξη; Γιατί κάποιοι δεν θέλουν» ανέφερε μεταξύ άλλων

Ακούστε όλα όσα είπε στην εκπομπή «Αντιθέσεις»

[mejsaudio src=»/wp-content/uploads/2015/02/alexiadhs-berykios-03-02-15.mp3″]

Διαβάστε επίσης: ΣΔΟΕ αλά…IRS

Τα 22 μέτρα-«φωτιά» για την πάταξη της Διαφθοράς
Σχόλια