Το σενάριο άμεσης ένεσης 10 δισ ευρώ από τον ESM στις τράπεζες

Το σενάριο άμεσης ένεσης 10 δισ ευρώ από τον ESM στις τράπεζες

Το χρηματιστήριο είναι κλειστό, ωστόσο η συμφωνία με τους πιστωτές ήδη δημιουργεί θετικά σενάρια για το μέλλον. Ένα απ’ αυτά που κυκλοφορεί από τραπεζικούς κύκλους είναι ότι ο ESM θα προκαταβάλλει 10 δισ. ευρώ με την μορφή ομολόγων, για τις τράπεζες ώστε να μην καταστούν αφερέγγυες και παράλληλα θα δοθεί ρευστότητα μέσω του ELA.

Αυτό σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να παραμείνει φερέγγυο και παράλληλα η “καρδιά της οικονομίας” να λειτουργήσει δίχως «bail in» (κούρεμα καταθέσεων).

Σε ότι αφορά το χρηματιστήριο είναι άγνωστο εάν θα καταφέρει να λειτουργήσει την τρίτη Παρασκευή του μήνα (λήξη παραγώγων) ή την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο ερώτημα τι θα συμβεί με τις τραπεζικές μετοχές την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης ξένοι και Έλληνες διαχειριστές τονίζουν ότι, το μόνο σίγουρο είναι οι “ μεγάλες διακυμάνσεις (volatility)”. Aυτό φαίνεται και από την διαπραγμάτευση του ADR της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη το οποίο χθες με τα νέα των 10 δισ. ευρώ κινήθηκε απο τα 1,08 δολάρια έως και τα 1,35 δολάρια για να κλείσει αργότερα στα 1,20 δολάρια με πτώση 0,83%. Αντίστοιχα, οι προνομιούχες μετοχές της Εθνικής κινήθηκαν από τα 6,05 έως τα 6,90 δολάρια και έκλεισαν στα 6,15 με άνοδο 4,95% (σ.σ. η ανοδική κίνηση του προνομίου εξηγείται απο το γεγονός ότι τα προνόμια έχουν προτεραιότητα και δεν έχουν την πιθανότητα split )

Ποια ξένα funds θα έλθουν στην Ελλάδα

Στο ερώτημα ποιά ξένα funds θα επιχειρήσουν να έλθουν στην Ελλάδα η απάντηση είναι πολύ δύσκολη. Με την σημερινή κατάσταση και την συμφωνία οι managers θα είναι πολύ δύσκολο να πείσουν τους επενδυτές τους να τοποθετήσουν κεφάλαια για τα δυο επόμενα χρόνια δεδομένης της ύφεσης που αναμένεται. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα γίνουν δουλειές στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι επενδυτές αυτοί θα είναι αποφασισμένοι να ρισκάρουν 2 χρόνια ύφεσης, επενδύοντας σε παραγωγικές επιχειρήσεις και αργότερα να μεταπωλήσουν τις εταιρίες αυτές σε υψηλότερες τιμές αποκομίζοντας υπεραξίες. Στο παρασκήνιο, και με κλειστό το χρηματιστήριο υπάρχουν επαφές με διοικήσεις και δεν αποκλείεται με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου να έχουμε και ανακοινώσεις.

Πότε θα κληθούν σε αυξήσεις οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών

Ήδη απο προχθές έχουν ενημερωθεί για τα ομόλογα του ΕSM και οι ξένοι ιδιώτες μέτοχοι (Fairfax, Qatar κλπ), οι οποίοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων (stress tests) και αφού ολοκληρωθεί και μια αναδιάταξη (πώληση θυγατρικών – εθελούσια έξοδος). Φυσικά, οι τιμές που θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι σε χαμηλές τιμές – για να είναι ελκυστικές – έτσι οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν σημαντική απομείωση της αξίας των μετοχών τους.

Πηγή: newmoneyΣχόλια