4:30 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Το σενάριο περί "Grexit" ξανά στο τραπέζι...

Το σενάριο περί "Grexit" ξανά στο τραπέζι...

Σημάδια επανάληψης του περυσινού ελληνικού δράματος βλέπουν και οι Financial Times, μετά την διακοπή των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ Αθήνας – πιστωτών, μια μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και οργισμένες κατηγορίες εκ μέρους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχηματίζουν την εικόνα της διαπραγμάτευσης η οποία όπως αποδεικνύεται είναι άκαρπη προς το παρόν.

Ηχηρό «όχι» Τουσκ στο αίτημα του Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές, αλλά και το «όχι» των Ευρωπαίων για Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής τώρα η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να γίνει Eurogroup προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία.
«Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση ανανέωσης της αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για νέα συνάντηση του Eurogroup και μιλώ για ημέρες όχι για εβδομάδες» σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς οικονομικών» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως είπε είχε εκτεταμένες συζητήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup και της Κομισιόν ενώ μίλησε και με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Παρόμοια αρνητική στάση για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε, όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

Η αρνητική στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στο αίτημα Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής είχε φανεί από την πρώτη στιγμή όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός τον κάλεσε στο τηλέφωνο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού «ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης (σ.σ. το σωστό ορθογραφικά είναι σύγκληση) του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης» και ο Ντόναλντ Τουσκ του απάντησε ότι «εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης (σ.σ. το σωστό ορθογραφικά είναι σύγκληση) του Eurogroup».

“Άδεια” Ταμεία…

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ακριβώς ίδια με τα περυσινά. Με πολλές δυσκολίες, η χώρα μπορεί να λειτουργήσει για τις επόμενες 70 ημέρες. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, τελειώνει ο χρόνος για την αποπληρωμή δύο ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό, πρακτικά είναι και το σημείο «μηδέν» καθώς χωρίς δόση από τον ESM ποσό της τάξεως των 2,5 δις. ευρώ (σ.σ πόσο μάλλον όταν τον ίδιο μήνα σκάει και μια δόση του ΔΝΤ) δεν μπορούν να συγκεντρωθούν.

Η κυβέρνηση, έχοντας κατά νου το περυσινό πάθημα, θα έπρεπε να κινηθεί φέτος έγκαιρα σε διάφορα μέτωπα για να αντλήσει ρευστότητα. Από τις αρχές του χρόνου, είχε προγραμματιστεί οι φετινές φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος Απριλίου και η αποπληρωμή να ξεκινήσει από τον Μάιο. Οι δηλώσεις όμως “κόλλησαν”…

Αντίστοιχη κατάσταση και με τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη αναζητείται ο τρόπος αναπλήρωσης των εσόδων που θα χαθούν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κάτι που σημαίνει ότι η εκκαθάριση του φόρου πηγαίνει και αυτή για το β’ εξάμηνο.

Τι έμεινε ως λύση; Το ξεσκόνισμα των τραπεζικών καταθέσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης ακόμη και για μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία όμως βοηθούν μόνο στο να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Μαΐου και του Ιουνίου (και αυτό με μεγάλη δυσκολία).

WSJ: Η Ελλάδα εκ νέου αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία

Η Wall Street Journal αναφέρει σε άρθρο της το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Σε αδιέξοδο βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών για τα προληπτικά μέτρα, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης αδειάζουν γρήγορα και τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα στον δημόσιο τομέα θα εξαντληθούν πιθανότατα τον Ιούνιο, σύμφωνα με κάποια ευρωπαϊκά στελέχη. Εάν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να καθυστερήσει την πληρωμή μισθών ή συντάξεων του Δημοσίου, ή διαφορετικά να μην πληρώσει το ΔΝΤ, όπως έκανε το 2015».

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών βρέθηκαν σε αδιέξοδο ύστερα από τα αιτήματα για επιπλέον λιτότητα, πλήττοντας τις ελπίδες για μια γρήγορη λήξη του αδιεξόδου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας».

«Η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ είναι σε διαμάχη για το πώς θα βρεθούν τα 3,6 δισ. ευρώ των αποκαλούμενων προληπτικών μέτρων, ή επιπλέον ρευστότητας, εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» τονίζει και προσθέτει: «Έλληνες και ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί άμεσα και να εγκριθεί από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης την Πέμπτη».

Και καταλήγει: «Ορισμένοι στην Αθήνα φοβούνται πως αν δεν υπάρχει συμφωνία -και συνεδρίαση του Eurogroup- μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η ομάδα μπορεί να μην συνεδριάσει πριν από τις 24 Μαΐου, που είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση».

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας