Το τελευταίο γράμμα της Βίκυς

Το τελευταίο γράμμα της Βίκυς

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Μεσαιωνικούς και φασιστικούς περιορισμούς, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, απρόκλητες επιθέσεις από εξωτερικούς φρουρούς και περαιτέρω επιδείνωση της ψυχολογικής της κατάστασης, καταγγέλλει η Βίκυ Σταμάτη στην τελευταία επιστολή προς την Διευθύντρια των Φυλακών Κορυδαλλού και τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Νίκο Παρασκευόπουλο. Το ere[prtaz αποκαλύπτει το πεντασέλιδο γράμμα της συζύγου του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, μέσω του οποίου καταγράφει όλα όσα βιώνει, όπως η ίδια ισχυρίζεται, τους τελευταίους μήνες νοσηλείας της στο Δρομοκαϊτειο.

Βάζοντας τίτλο «4,5 χρόνια κώφωσης» η Βίκυ Σταμάτη στην αρχή της επιστολής της εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να παρασταθεί ενώπιον τους και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

«Δεν μου επιτρέπει η υπερεπιβαρυμένη υγεία μου να παραστώ ενώπιον σας», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ αιτείται και την διενέργεια ειδικής πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να βεβαιωθεί το αληθές των ισχυρισμών της.

Σύμφωνα με όσα λέει το σωφρονιστικό σύστημα αδυνατεί να της παράσχει την οποιαδήποτε προστασία, καταγγέλλοντας ότι δέχεται απρόκλητες επιθέσεις από εξωτερικούς φρουρούς. «Χωρίς καμία αιτία και χωρίς από μέρους μου να προκληθεί», αναφέρει επισημαίνοντας ότι όλα τα στοιχεία βρίσκονται στην διάθεση των αρμόδιων Αρχών.

stamati1

stamati2

Στημένα επεισόδια

Στην συνέχεια της επιστολής της η Βίκυ Σταμάτη κάνει λόγο για επιδείνωση της κατάστασής της κατά τη διάρκεια νοσηλείας της στο Δρομοκαϊτειο. Όπως μάλιστα λέει η ψυχολογική της κατάσταση χειροτερεύει από «υποβολιμιαία» επεισόδια τα οποία γίνονται «εκ του πονηρού».

Όπως λέει οι επιθέσεις που δέχεται «επηρεάζουν δυσμενώς την προσωπικότητά μου σε σημείο που να καταστρέφεται και να απαιτείται χρόνος πολύτιμος ως στοιχείο θεραπείας, πράγμα που αν δεν προσεχθεί συνεπιφέρει καταστάσεις ψυχικές ανίατες».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης για τις μίζες των εξοπλιστικών ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η Βίκυ Σταμάτη είχε καταγγείλει απόπειρα βιασμού σε βάρος της.

Συγκεκριμένα την ώρα που ο συνήγορος της, κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης, κατήγγειλε ότι : «Έχει υποστεί τα πάνδεινα σ’ αυτό το κολαστήριο. Την χτύπησαν, την έβρισαν, της πέταξαν πράγματα, της σήκωσαν τα στρώματα», η ίδια τον διέκοψε και είπε: «Απόπειρα βιασμού…»

Τότε ο κ. Ραγκούσης μιλώντας στo ereportaz, τόνισε: «Δεν μπορώ να προβώ σε δηλώσεις γιατί πιστεύω ότι ο άνθρωπος αυτός εκεί μέσα κινδυνεύει. Πολύ εύκολα μπορούν να της κλείσουν το στόμα. Ό,τι έχουμε να καταγγείλουμε, το έχουμε κάνει και εγγράφως και αρμοδίως. Δεν προτίθεμαι να ανακοινώσω τίποτα σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή».

Πάντως ο Πρόεδρος του Δρομοκαιτείου, κ. Ισίδωρος Πρόιας είχε διαψεύσει κατηγορηματικά την καταγγελία της Βίκυς Σταμάτη, σχολιάζοντας: «Δεν έχει γίνει καμία τέτοια καταγγελία στη διοίκηση του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

stamati3

stamati4

Γιατί κωφεύει η φυλακή;

Στην επιστολή-καταγγελία προς την Διεύθυνση των φυλακών και τον υπουργό Δικαιοσύνης η πρώην κυρία υπουργού επαναφέρει την πεποίθησή της ότι η κράτησή της στο Δρομοκαϊτειο έχει αντιθεραπευτικά αποτελέσματα καθώς αναγκάζεται να νοσηλεύεται σε τοξικό και ανθυγιεινό περιβάλλον.

Μάλιστα θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως:

1) Γιατί η φυλακή κωφεύει; Είμαι στην κρίση σας, για ποιον λόγο δεν εκπληρώνονται τα αιτήματά μου; Από τις φυλακές;,

2) Γιατί αυτή η απαράδεκτη αδικία; Γιατί αυτή η σκόπιμη κακομεταχείριση; Πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταδικαστεί (όπως και η Ελλάδα) για τέτοιου είδους συμπεριφορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καταλήγοντας στην επιστολή-κόλαφο η τρόφιμος του Δρομοκαϊτειου εξηγεί και τους λόγους που αποφάσισε να αποδράσει πριν από λίγο καιρό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η φυγή της ήταν «το ύστατο μέσον για την ανάδειξη του κολαστηρίου μου- του κοπρώνα (φυλακές-ψυχιατρείο έναντι στο κράτος δικαίου προστασίας του πολίτη».

Παράλληλα καλεί τις αρμόδιες Αρχές να μεριμνήσουν ώστε να αποκλείονται τέτοιου είδους εκτροπές.

stamati5

Οι αιτήσεις αποφυλάκισης και οι τρεις καταθέσεις-φωτιά

Μέχρι σήμερα η Βίκυ Σταμάτη έχει συμπληρώσει 4.5 χρόνια κράτησης (φυλακές και Δρομοκαϊτειο) και έχει δει τις έξι αιτήσεις αποφυλάκισης τις οποίες έχει καταθέσει να απορρίπτονται. Πολλές φορές με εμφατικό τρόπο και δημόσια δεν έχει διστάσει να κάνει λόγο για «πολιτική δίωξη» και να καταγγείλει «αντίποινα» τα οποία δέχεται για τον λόγο ότι είναι σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο έχει δώσει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να λυγίσει, ενώ επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με μίζες και με τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Μέχρι στιγμής έχει δώσει τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες καταθέσεις ενώπιον των δικαστικών Αρχών μέσω των οποίων καταγγέλλει κρούσματα διαφθοράς στον Δημόσιο Βίο της χώρας κατονομάζοντας συγκεκριμένο, πρωτοκλασάτο, πολιτικό πρόσωπο ως πρωταγωνιστή σε διάφορες έκνομες υποθέσεις. Οι δυο καταθέσεις έχουν δοθεί στον εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη, στους εισαγγελείς Διαφθοράς, κυρία Ελένη Ραϊκου και Πόπη Παπανδρέου, ενώ μια τρίτη έχει δοθεί και σε Ελβετούς εισαγγελείς οι οποίοι επισκέφθηκαν την χώρα μας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ereportaz τα περισσότερα από όσα κατέθεσε η κυρία Σταμάτη δεν αποτελούν προϊόν ιδίας αντίληψης αλλά αναφορές του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος κλήθηκε και κατέθεσε ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός και κατάδικος για τις υποθέσεις των μιζών, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες της συζύγου του ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία να μπορούν να αποδείξουν τη βασιμότητα τους. Η προκαταρκτική εξέταση αναμένεται να συνεχιστεί ενώ είναι πολύ πιθανόν οι εισαγγελείς να κληθεί εκ νέου η Βίκυ Σταμάτη.

Από την πλευρά της η σύζυγος του πρώην υπουργού αναμένεται να αιτηθεί μια ακόμη φορά την αντικατάσταση της κράτησής της με περιοριστικούς όρους, ενώ επιμένει ότι δεν έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει στοιχεία ως προς την υπόθεση των δωροδοκιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος καθώς και ότι η μοναδική της επιθυμία είναι να επιστρέψει κοντά στον γιο της.

Επιπλέον εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεισφέρει μερικά ακόμα στοιχεία που αφορούν τις καταγγελίες που έχει κάνει για κρούσματα διαφθοράς και αφορούν συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της το τελευταίο διάστημα.Σχόλια