Το Βερολίνο θα επισκεφθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος για να συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο

Το Βερολίνο θα επισκεφθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος για να συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο

Τη Γερμανία θα επισκεφθεί στις 7 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ομόλογό του, Γιοάχιμ Γκάουγκ. Όπως σημειώνει σχετικά το πρακτορείο DPA, η απόφαση για το ταξίδι του κ. Παυλόπουλου πάρθηκε σε μια κρίσιμη φάση, τόσο των διαπραγματεύσεων, όσο και της πορείας των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, είχε εκφράσει την επιθυμία να πραγματοποιήσει ταξίδια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο την ενημέρωση της κατάστασης στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης.

Το ταξίδι στο Βερολίνο θα είναι το τρίτο του κ. Παυλόπουλου εκτός ελληνικών συνόρων, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λευκωσία και στο Κάιρο.

Χωρίς να έχει επίσημα ανακοινωθεί το τι θα συζητηθεί στη συνάντηση με τον κ. Γκάουγκ, η ατζέντα του κ. Παυλόπουλου αναμένεται να περιλαμβάνει τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, θέματα τα οποία συχνά επαναφέρει σε παρεμβάσεις του. Άλλωστε, μόλις την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο Δίστομο, όπου επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του στο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών.

«Οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθεί στ’ αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι η οργανωμένη δρομολόγησή τους, από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, σε θεσμικό επίπεδο, το αποδεικνύει αυτό.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο Γερμανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τελευταία φορά, πριν από περίπου δύο χρόνια. Οι θέσεις του, όπως και αυτές της γερμανικής κυβέρνησης, είναι αρνητικές ως προς τα ελληνικά αιτήματα.Σχόλια