Το ζήτημα του χρέους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

Το ζήτημα του χρέους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

Τη δυνατότητα εξεύρεσης «κοινής γραμμής» που θα προωθεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναμένεται να συζητήσουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής. Επίσης, επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της απομείωσης του χρέους, προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ το ΔΝΤ επιμένει σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων, και σε συνδυασμό με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης και τα επιτόκια, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ως εκ τούτου θα πρέπει να προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους.

Στην Ουάσιγκτον αναμένεται να τεθούν δύο ακόμη πτυχές που ενδεχομένως επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση: η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και το κόστος διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, την οποία έχει αναλάβει δυσανάλογα η Ελλάδα.

Αναλυτές, όπως ο συνεργάτης του ινστιτούτου Peterson, Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, εκτιμούν ότι «η σύνοδος του ΔΝΤ είναι ένας ενδεδειγμένος χώρος και χρόνος, ένα ουδέτερο έδαφος για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» για το χρέος. Το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ είναι μία καλή ευκαιρία για να συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του, ενώ μία συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρείται σίγουρη.

 

Πηγή: ΚαθημερινήΣχόλια