Τόμσεν: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 8 δισ. ευρώ για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Τόμσεν: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 8 δισ. ευρώ για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, επιμένει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

«Θεωρώ ότι δεν είναι αξιόπιστο να υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πλεόνασμα της τάξης 3% – 3,5% του ΑΕΠ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι μεν πρωτοφανής για τα παγκόσμια δεδομένα, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι δεν είναι ρεαλιστικοί, και επέμεινε στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν», τόνισε το στέλεχος του Ταμείου.

Ακόμη, ο κ. Τόμσεν τάχθηκε εκ νέου υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ’ ανάγκην δε χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά, στη διάρκεια δύο ετών, και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.

Και πάλι αναφορικά με το χρέος, ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις επί του θέματος βρίσκονται σε «πολύ περιορισμένο επίπεδο» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. «Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστα μέτρα» συνέχισε, στον ίδιο τόνο, και υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Τέλος, μιλώντας αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, κάλεσε τις χώρες – μέλη της ΕΕ να διευθετήσουν άμεσα του κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη, μέσω της προώθησης των κατάλληλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη, κάνοντας ειδική μνεία στην ΕΚΤ, χαιρέτισε τη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι για τη χρήση όλων των διαθέσιμων νομισματικών εργαλείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υποτονικός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη.


Σχόλια